НОВИНИ

Жители на блок в Русе искат нормален достъп до домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 18.02.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Над 60 души от жилищна кооперация в Русе не могат да стигнат до домовете си, защото никога не е имало изграден път до тях.

Принудили се сами да положат фрезован асфалт върху поляната, която заобикаля блока им. В подписка настояват за нормален достъп до апартаментите си в кв. "Дружба", както и за облагородяване на пространството, осеяно с дупки, прахоляк и кал.

"То официално не се знае какво е – нито е паркинг, нито е улица, просто така е оставено", коментира Мариян Габровски.

Официално обаче улица има. Наречена е "Вихрен", но по нея са разположени само гаражи, а входовете на блока са от другата страна и до тях нормален достъп няма.

"Тук нямаше абсолютно никакъв път. В началото никой не знаеше как да влезе пред нашия блок. Обикновено се минава през гаражите. Ние имаме гараж, който е на улицата отзад и отваряме, и Гражданска защита сме викали по този начин, и "Мобил мед", заяви Златка Паунова.

Потърпевшите хора от блока губят години в писане на жалби и напразни надежди някой да поправи грешката при проектирането на инфраструктурата в района. След като никой не им помага, в безизходицата си съседите от блока осигурили за своя сметка фрезован асфалт. Разстлали го сами, за да могат поне частично да заравнят пътя до домовете си.

Това обаче не помага много и пътят от улица "Белчинска планина" до блок 16 в "Дружба 1" продължава да е осеян с дупки. Хората, за да се приберат в домовете си, трябва да преминат през всичката кал и прахоляк.

"От обувките това, което вкарваме в апартаментите си, съответно. От тази страна, които сме с тераси – няма отваряне, няма проветряване... има по един пръст пепел. Това е нещо ужасно", коментира още Златка.

Снегорините през зимата не стигат до входовете на блока, линейките също.

"Мъжете чистят на ръка с лопати", допълни Златка.

"Ставаме рано, за да можем да отидем навреме на работа, защото площта е доста голяма", каза Мариян.

Децата също няма къде да играят.

"Изцяло, просто някакъв ужас. Да играят тук пред блока е почти невъзможно. Да не говорим лятото с тия треви, които се случват, с тия кърлежи, със страх. Да не говорим, че е пълно с мизерии навсякъде, със стъкла. Това лято даже едно дете се поряза на стъкло, което е по земята", сподели Полина Николова.

Хората от блока са внесли поредна подписка в община Русе, с която настояват пространството пред входовете да се асфалтира и облагороди, а в близост да се изгради и площадка, на която децата им да играят безопасно.

"Мога да поема ангажимент този район да бъде предмет на проектиране в следващата година. Мога да поема ангажимент „Комунални дейности“ със собствени сили да направят частичен ремонт на съществуващите пътни връзки, да направят по-лесен достъпа от улиците до самите входове", заяви зам.-кметът по устройство на територията на община Русе.

И понеже подобни ремонти са предвидени на много други места в града, облагородяването на района около блок 16 ще се случи едва през 2023 г.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След сигнал до БНТ: Подменят опасно електрическо табло в Пловдив
След сигнал до БНТ: Подменят опасно електрическо табло в Пловдив
Фейсбук блокира новинарския поток в Австралия
Фейсбук блокира новинарския поток в Австралия