НОВИНИ

Енергия на бъдещето - кога у нас ще се произвежда "зелен" водород

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 17.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Сектор "Енергетика" формира 70% от въглеродните емисии в България. По тази линия, Зелената сделка се свързва най-често с въглищните ни централи - какво правим с инфраструктурата в региона на Стара Загора и Гълъбово, когато стане прекалено неефективно за централите да работят на въглища и какво правим с близо 100 000 души, които общо ще бъдат засегнати. Отговор на тези въпроси потърсихме в "Бизнес.БГ" от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и Юлиан Попов, старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

Производството на водород е последната стъпка от един сложен процес, като главната цел е да създадем микс от проекти, така че да запазим кадрите в Маришкия басейн и енергийните мощности, и да направим този плавен, справедлив преход благоприятен за всички заинтересовани страни, коментира Жечо Станков.

"Зелен" водород означава произведен от възобновяема енергия чрез електролиза. Това означава, че основните количества зелен водород би трябвало да се произвеждат в басейна на Марица - Изток, тъй като тя разполага със соларни панели, които биха могли да захранват процеса на електролиза, обясни Юлиан Попов.

Искам да дадем шанс на Маришкия басейн да има още една компонента, категоричен е зам.-министър Станков. Ще имаме възможност да използваме както големите площи за соларни панели, така и за индустриалните паркове в близост, където да бъде използвана тази енергия, обясни той.

Говорим за паралелно изграждане на допълнителни мощности, не за изместване. Това ще отнеме време почти до края на 2026 г., което от енергийна гледна точка е доста къс период, подчерта министър Станков.

По отношение на генерацията на електроенергия, водородът вероятно ще бъде свързан в една широка система, смята Попов. Отдавна е започнало заместването на въглищна енергия с възобновяема, допълни той.

Българската енергетика винаги е говорила за сигурност на енергийната система и достъпни цени за гражданите, така че при всички случаи, този жив организъм, който имаме в Маришкия басейн, ще остане и ще бъде жив, подчерта в заключение Станков.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преходът към зелена енергия - цели, реалност, възможности
Преходът към зелена енергия - цели, реалност, възможности
Съпругата на президента Румен Радев е с положителен тест за коронавирус
Съпругата на президента Румен Радев е с положителен тест за коронавирус