НОВИНИ

Домът на Христо Ботев в село Задунаевка стана български

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:43, 17.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Бившият ни консул в Одеса Димитър Тучков предаде символично на просветния министър Красимир Вълчев ключа на къщата в село Задунаевка, където е живял и работил Христо Ботев. Тучков купува къщата, ремонтира я и я дарява на Министерството на образованието и науката.

Христо Ботев учителства в украинското село Задунаевка през 1866-67 година. По това време той живее в къщата на Тома Вакаренков. Години по-късно тя е занемарена и консулът ни в Одеса решава да я спаси, като я купи и възстанови.

"Всеки един на мое място би постъпил така, не съм направил нищо изключително. Купих къщата през 2015-а година, много трудно я възстановихме, тя беше с почти паднал покрив, пропадаше и така. Имаше тежък ремонт, помогна ми също родолюбив българин, който се казва Димитър Йоргачов, той е директор на Одеския кабелен завод, бесарабски българин", разказа Тучков.

Решават да дарят ремонтираната къща на България, за да стане образователен център "Христо Ботев". И тук на помощ идва министър Красимир Вълчев, който прегръща идеята. Вече има и решение на Министерския съвет и къщата е собственост на България.

"Те са извършили това достойно родолюбиво дело, което ни позволява да съхраним къщата. Ние ще я приемем, ще я стопанисваме, ще я превърнем не само в музей, но и в образователен център, който ще посещават децата. Предполагам, знаете, имаме 70 училища неделни в Украйна, близо 5 хиляди деца учат само в Одеска област в 43 училища български език, те ще посещават къщата, там ще се организират тематични събития", каза министър Вълчев.

През миналата учебна година България осигури близо 1 млн. лева за неделните училища в Одеска област, за тази учебна година парите са още повече - близо милион и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадат PCR тестовете за ученици и студенти от съседни страни в България
Отпадат PCR тестовете за ученици и студенти от съседни страни в България
Словакия търси лекари от чужбина, Германия ускорява процеса на ваксинация
Словакия търси лекари от чужбина, Германия ускорява процеса на ваксинация