НОВИНИ

Изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите на 4 април

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:20, 17.02.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Слушай новината

ГЕРБ и СДС се регистрираха като коалиция в Централната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори в последния възможен ден. Това се случва за първи път в историята на партията, досега винаги се регистрираха първи. Премиерът Бойко Борисов е един от водачите на листи. Останалите имена ще станат ясни до края на следващата седмица.

Днес точно в 17.00 ч. изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите на 4 април. И така заявка да се борят за народното одобрение са дали 31 партии и 8 коалиции. След проверката на ГРАО ще стане ясно дали ще останат толкова. Има още малко време, за да се подредят окончателно и листите на партиите за изборите. Имената ще бъдат ясни до 2 март.

Увеличава се и броят на българите зад граница, които са дали заявка да гласуват. Традиционно най-много те са във Великобритания - над 6 800 души. Втора се нарежда Турция с над 4 900 заявления за гласуване. А трета е Германия с приблизително толкова желаещи. Днес в последния възможен ден се регистрира и коалицията ГЕРБ-СДС.

С внасянето на 9 999 подписа коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите.

"Доказахме, че можем да носим отговорност и да се учим от грешките си. Медицинският протокол е готов, въведените противоепидемични мерки гарантират здравна сигурност на изборния процес. И затова нашият апел е за масово участие в изборите, защото само по този начин ще бъде легитимен следващият избран парламент", заяви Даниела Дариткова.

БСП е невъзможен партньор, смята лидерът на СДС.

"Целта на тези избори е да обединим десния вот, защото според социолозите се очертава ГЕРБ-СДС единствена дясна формация- категорично проевропейска, категорично пронатовкса, която няма да допусне във властта отново прокремълската БСП и нейните сателити", каза Румен Христов.

"За партньорства трябва да видим какъв ще бъде вотът на българските избиратели, каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент - чак тогава вече можем да говорим", коментира Цветомир Паунов от ГЕРБ.

Премиерът Борисов ще води листа. Останалите имена ще станат известни до края на следващата седмица. Все още не е ясно какво ще бъде съотношението ГЕРБ/СДС в листите. Що се отнася до вота зад граница - 66 държави вече са дали позволение за избори в чужбина.

"Времето, в което президентството насрочи изборите, не ни помага - католическия Великден, както неведнъж сме казвали. Има държави, които в момента са в много тежък локдаун. Локдаун, който в момента буквално не позволява излизането от вкъщи. Именно и в тази посока ние действаме, за да може изборите, вотът да бъде основателна причина, поради която хората да могат безпрепятствено да стигнат до изборните секции. Изборният процес се организира по най-добрия възможен начин - бюлетините да бъдат разпратени, администрацията в секциите да бъде осигурена", каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Подаването на заявления за вота зад граница продължава.

Предизборната кампания ще започне на 5 март и ще продължи до 2 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След купона в Сандански - разследват полицаите от тайното парти
След купона в Сандански - разследват полицаите от тайното парти
След репортаж на БНТ: Спряха тока по опасния кабел на паркинг край Хаинбоаз
След репортаж на БНТ: Спряха тока по опасния кабел на паркинг край Хаинбоаз