НОВИНИ

Десетки сигнали за опасни кабели след фаталния инцидент

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 17.02.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Десетки сигнали за стърчащи жици и необезопасени кабели. Още в събота, преди инцидента с 16-годишното момче - зрител на БНТ твърди, че подал сигнал към ЧЕЗ за образувала се волтова дъга близо до метростанция в "Младост". Според него техниците реагирали твърде бавно.

Сигналът, който получихме, е за волтова дъга в оживен район. Преди около два месеца на мястото в "Младост" 2, близо метростанция "Александър Балан", е имало павилион за вестници. В събота жител на района забелязва оголен кабел, от който изхвърчат искри.

Тук беше като бенгалски огън. До понеделник си седеше така с кабела, от днес на обед го няма вече, но това е седяло така 3 месеца под напрежение, казва Бойко.

От ЧЕЗ обясниха, че след сигнала екипите им посетили мястото три пъти през последните няколко дни и нито веднъж не открили кабел на земята. Там има поставена синя лента „Водопровод“, обясняват от ЧЕЗ и прилагат снимка от вчера. От "Софийска вода" казват, че не са работили там.

От ЧЕЗ признават, че след трагичния инцидент с 16-годишното момче сигналите за опасни кабели са зачестили. Те се отзовават, въпреки че в 90% от случаите отговорността не е тяхна.

От Асоциацията на вещите лица не са изненадани от случая и разкритието за захранван с ток незаконен павилион.

Веднъж за един ресторант се оказа, че нямат разрешения в регистрите, документите не бяха издадени, затова ще си позволя да кажа, че трябва да има регистри на стълбовете, в една съседна на нас страна има регистър на стълбовете и шахтите, казва Симеон Ананиев от Асоциация на вещите лица.

Според бившия градски прокурор на София Николай Кокинов в случая с убитото от ток момче някой не си е свършил работата, не е проблемът в закона.

В крайна сметка, тя е многопластова вината, но ако търсим наказателна отговорност тя ще е от физическо лице, последния, който е извършвал дейности по окабеляване, но може да се търси и отговорност от лицето, което му е поръчало тая работа, заяви Кокинов.

Кокинов е убеден, че при разследването на случая ще е трудно нещо да се прикрие, защото гражданското общество се е събудило.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Спряха тока по опасния кабел на паркинг край Хаинбоаз
След репортаж на БНТ: Спряха тока по опасния кабел на паркинг край Хаинбоаз
Регистрацията на продадените преди 2017 г. коли ще може да бъде анулирана
Регистрацията на продадените преди 2017 г. коли ще може да бъде анулирана