НОВИНИ

Фон дер Лайен: Защо Русия предлага "Спутник Ве" на други държави, а не имунизира руснаците?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 17.02.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия сключва второ споразумение с американската компания "Модерна" за доставката на още 300 милиона дози от ваксината. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че до момента 22 милиона европейци са получили първата си доза ваксина, а 7 милиона - и втората. Руската ваксина "Спутник Ве" все още не е поискала одобрение от Европейската агенция за лекарствата.

Освен допълнителни 300 милиона дози от "Модерна", Еврокомисията подписа днес и договор за още до 300 милиона дози от "Пфайзер - Байонтек". Досега в европейските държави са доставени 33 милиона ваксини. Според фон дер Лайен в следващите седмици и месеци доставките ще се ускорят.

Брюксел предупреждава, че се увеличават случаите на измами с ваксини с неясен произход. Според фон дер Лайен е изключително опасно да се използват продукти от черния пазар. Службата за измамите ОЛАФ разследва случаите на фалшиви ваксини.

Руската ваксина "Спутник Ве" все още не е подала искане за одобрение. Ако такова бъде внесено, Европейската агенция по лекарствата ще направи цялостна оценка на данните, каза Фон дер Лайен. Руските ваксини не се произвеждат в Европа, и Брюксел ще иска да инспектира и местата, където това става, ако бъде подадено искане за разпространение в ЕС.

"Все още се чудим защо Русия предлага милиони и милиони дози, а в същото време не напредва значително във ваксинирането на собственото си население. Мисля, че това е въпрос, който трябва да получи отговор", заяви председателят на ЕК.

Еврокомиисията обяви днес, че ще финансира държавите членки с поне 75 милиона евро за геномно изследване на новите варианти на коронавируса, а 150 милиона ще бъдат вложени в научни изследвания. Целта е бързо развитие на нова генерация ваксини и модифициране на сегашните срещу новите варианти на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 задържани след протестите в подкрепа на рапър в Каталуния
15 задържани след протестите в подкрепа на рапър в Каталуния
Кабелът, убил момчето в София, е незаконен (ОБЗОР)
Кабелът, убил момчето в София, е незаконен (ОБЗОР)