НОВИНИ

Все повече млади хора избират да живеят на село

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 17.02.2021
Чете се за: 05:05 мин.
Още
Слушай новината

Карантината промени мирогледа ни в много отношения. Едно от тях - стремеж към живота на открито. Напоследък все повече семейства купуват имоти извън големите градове.

Семейство Тороманови купуват къща в село Аврен с идеята да идват тук през почивните дни. И въпреки, че определят себе си като типични градски хора, не след дълго решават да превърнат вилата в постоянен дом.

Тук е тихо, спокойно и нямат проблеми с паркирането.

"Мисълта да живея на село за мен не е било мечта, а по-скоро кошмар, защото съм израснала в центъра на Варна, да се разхождам в Морската градина, да ходя по различни културни мероприятия и в началото аз бях човекът, който преживя най-голямата трансформация", сподели Сиана.

Животът на село им харесва, защото през лятото ги приспиват щурците, а сутрин ги събуждат петлите. Дори заниманията в градината са удоволствие, след тежкия работен ден.

"Не е натоварващо. Напротив. Цялата негативна енергия може би от трафика, от хората, в които всеки ден се блъскаш, и като дойдеш на тишината и спокойствието, ти идва разтоварващо, дори да правиш физическо натоварване, ти идва силата и наистина много добре се чувстваш", разказа Николай.

"Ние посадихме доста дръвчета, с които не сме наясно как пролетно време да ги изрежем, кое кога се сади, какви са грижите, които са необходими, и благодарение на комшиите доста от нещата са ни така доста близки и нещата, които садим, се получават", допълни Сиана.

Аврен е едно от предпочитаните от младите хора села във Варненска област и е само на 30 километра от Варна. Има добра инфраструктура и бърза връзка с града. Населеното място е и общински център, който включва още 17 села, към които също има голям интерес. Напоследък все повече хора се заселват там за постоянно.

"Само през януари-февруари миналата година 250 нови жители имаме на село Приселци, което беше следствие на това, че хората решиха да избегнат локдауна и да намерят живот извън града", заяви кметът на община Аврен Емануил Йорданов.

Пандемията от COVID-19 накара много хора да избягат от шумния град и да търсят повече простор извън ограничените пространства на апартаментите. Едни от най-предпочитаните села край Варна са Приселци, Бенковски, Близнаци и Аврен.

"Селата ще продължат да нарастват. Всяка година в тези села се строят по 20, 30, 40 къщи, което в един 10-годишен обем на практика удвои някои села", допълни кметът.

Експертите прогнозират, че все пак връзката с големите градове няма да се прекъсне изцяло. Затова и едно от изискванията на младите семейства при покупка на селски имот е да се намира на не повече от 40 километра.

"Повиши се желанието на хората да купуват собственост с простор, с двор. Така че по-скоро - да, малките населени места, но трябва да сложим една скоба, тези, които са с добра инфраструктура, с лесен достъп до големия град, с транспорт, включително някаква социална инфраструктура - училище, аптека, магазин за хранителни стоки", коментира председателят на НС "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Тенденциите показват, че все повече хора ще търсят спокойствие на село, за да избягат от градския хаос.

"Тоест, сега има една нова ниша, която е свързана с този начин на живот, и предприемачите биха могли да се насочат към строителство в подобни райони", каза още Ганев.

Дълги години бяхме свидетели на опустяването на българските села. Според Националния регистър 600 населени места у нас са само с един жител или без нито един. Пандемията с всичките си негативни последствия може да се окаже с един положителен ефект - да обърне тази тенденция и да съживи българското село.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабелът, убил момчето в София, е незаконен (ОБЗОР)
Кабелът, убил момчето в София, е незаконен (ОБЗОР)
Денят на спонтанното добро вдъхнови Ученическия парламент в Търговище
Денят на спонтанното добро вдъхнови Ученическия парламент в Търговище