НОВИНИ

Правителството отпусна 30 млн. лв. на 17 общини

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:45, 17.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпусна близо 3 млн. лева на здравното министерство за предпазни средства - маски и дезинфектанти за изборната администрация за предстоящия вот. Министерският съвет отпусна и 30 милиона лева по бюджетите на 17 общини.

20 милиона лева са средствата за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия за 11 общини, а останалите 10 милиона - за други 7 общини в Западна България. Това е поредно постановление, с което правителството решава изключително важни проблеми на българските общини, каза финансовият министър.

"Искам да подчертая,че 10-те милиона лева са за общините от Западна България, за които през последните години е отделяно най-малко и много проблеми са натрупани. Уверен съм, че парите ще се използват ефективно за подобряване качеството на живота на хората в тези общини и на услугите, които се предоставят за тях", допълни Ананиев.

Вътрешният министър Христо Терзийски, под чието ръководство е Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, отбеляза, че се работи едновременно и за преодоляване на последствията от бедствия и аварии, и за превенция.

"Взимаме бързи и адекватни решения и докладваме всеки един случай и на финансовия министър, защото последна е неговата дума, а най-последна е думата на премиера. Така че насреща сме, готови сме и реагираме при всяка необходимост", каза Терзийски.

За всяка от общините премиерът обяви за какво точно отиват парите.

"Когато един кмет има едно деструктивно мнозинство в общинския съвет не е добре нито за града, нито за кмета. Но когато кметът усеща протегната ръка от правителството и загриженост за реализирането на проекти и благосъстоянието на хората е достойно за уважение и за благодарности", заяви кметът на Благоевград Румен Томов.

На кметовете премиерът каза,че със загриженост и действеност всеки един от тях у се е преборил за отпуснатите средства.

"Убедил е и правителството, и Комисията по бедствия и аварии, с една дума сам си ги е извоювал", допълни Борисов.

Правителството осигури допълнително и 3 и половина милиона лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири, както и 140 000 лв. за аварийни дейности по джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил. Премиерът изтъкна, че етническата толерантност винаги е била водеща за управляващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът отпусна 10 милиона лева за ремонт на студентските общежития
Кабинетът отпусна 10 милиона лева за ремонт на студентските общежития
Вижте как парчета лед падат върху главата на жена в София (ВИДЕО)
Вижте как парчета лед падат върху главата на жена в София (ВИДЕО)