НОВИНИ

Парламентът отхвърли искането Борисов и Фандъкова да бъдат изслушани заради загиналото от токов удар момче

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:17, 17.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скандал в парламента заради искане на БСП премиерът и кметът на София да дойдат да дадат обяснения във връзка с инцидента, при който от токов удар загина 16-годишно момче.

Председателят на парламента първоначално отказа да се гласува тази поискана от левицата процедура с мотив да внесат това искане писмено, но след час размяна на реплики все пак подложи на гласуване искането им и то беше отхвърлено.

От БСП обвиниха Цвета Караянчева, че крие за пореден път министър-председателя, а дни наред нямало отговор кой е виновен за смъртта на момчето. Според тях политиката провеждана от правителството е виновна, за да се стигне до този случай.

Караянчева призова да не правят евтин пиар от една детска смърт. Според нея не трябва да се извличат политически дивиденти от подобен инцидент.

Вежди Рашидов от ГЕРБ нарече това поведение на левицата като "отново почва примитивизма в политиката".

От БСП настояха още техните предложения за промени в Изборния кодекс за видеонаблюдение и изчистване на избирателните списъци от мъртви души да бъдат вкарани в зала спешно.

По-късно по време на заседанието на парламента в декларация от парламентарната трибуна БСП поиска оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради смъртта на 16-годишното момче.

Мотивите им, че тя трябва да понесе политическа отговорност, са защото смятат, че случилото се е резултат от корупцията, която е довела до незаконни павилиони и оголен кабел до тях.

"Тъй като се появиха информации, че този оголен кабел захранва павилиони, които са собственост или се държат от общински съветник от ГЕРБ, тук трябва да се явят и вие да ги извикате в качеството си на министър-председател на Република България и в качеството си на столичен кмет", заяви Иван Ченчев от БСП.

"Отново почвате примитивизма в политиката. Първо съболезнования на родителите на това детенце. Никой не е искал да го убие, случило се. Да, напоследък нали знаете, че за срутването Бойко Борисов е виновен, за разваляне на магистралата Бойко Борисов е виновен, за тайфуна в Таити Бойко Борисов е виновен, За какво ви е тук. повикайте го някъде, той ще се озове на вас особено", каза Вежди Рашидов, депутат от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще свири мач от 1/16 финалите на Лига Европа
Георги Кабаков ще свири мач от 1/16 финалите на Лига Европа
Десетки ранени при протести в подкрепа на рапър в Барселона
Десетки ранени при протести в подкрепа на рапър в Барселона