НОВИНИ

Коалиция ГЕРБ-СДС се регистрира за парламентарния вот

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:38, 17.02.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Политика
Слушай новината

В последния възможен ден ГЕРБ и СДС се регистрираха като коалиция в Централната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори. Това се случва за първи път в историята на партията. Премиерът Бойко Борисов е един от водачите на листи. Останалите имена ще станат ясни до края на следващата седмица.

В рамките на три дни събрахме над 52 000 подписа. Внесохме 9999, колкото е изискването за регистрация. Документите бяха приети без забележка, съобщи Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ.

„В годините, в които управляваме, доказахме, че имаме воля да градим България и да постигаме видими резултати. Доказахме, че можем да носим отговорност и да се учим от грешките си. Нашата рецепта за успех е работа, работа, работа. Това и обещаваме на избирателите, ако получим тяхното доверие“, заяви д-р Даниела Дариткова - председател на Парламентарната група на ГЕРБ.

„Заедно с нашите коалиционни партньори от СДС имаме програма с ясни цели и приоритети във всички сектори, с която да изведем България от епидемичната ситуация и последствията от нея“, поясни тя.

Д-р Дариткова съобщи още, че е готов и медицинският протокол.

„Въведените противоепидемични мерки гарантират здраве и сигурност на изборния процес. Затова нашият апел е за масово участие в изборите, защото само по този начин ще бъде легитимен следващият избран парламент и излъченото от него правителство“, обърна се тя.

„В момента се обобщават резултатите от номинацията на кандидат-депутати в структурите и ни до края на следващата седмица ще има окончателно оповестени списъци с кандидатите ни за народни представители. Лидерът на партията също ще бъде водач на листа“, потвърди Дариткова.

Невъзможните партньори на тези избори са БСП, заяви лидерът на СДС Румен Христов.

„Целта на тези избори е да обединим десния вот. Според социолозите ГЕРБ-СДС се очертава като единствена дясна формация, категорично проевропейска, пронатовска, която няма да допусне във властта прокремълската БСП и нейните сателити“, заяви Христов.

66 държави вече са дали съгласието си за организация на изборите зад граница. Министерството на външните работи ще продължи да работи за това максимален брой наши сънародници в други държави да имат достъп до изборния процес, съобщи Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи.

Срокът за регистрация на партии и коалиции за парламентарния вот на 4 април в ЦИК изтича днес в 17.00 ч.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два тира се удариха челно край с. Скравена
Два тира се удариха челно край с. Скравена
Пламен Марков: Фенове на ЦСКА преминаха границата
Пламен Марков: Фенове на ЦСКА преминаха границата