НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Наказателно-процесуалния кодекс

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:52, 17.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Народното събрание отхвърли ветото на президента върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници. Повторното гласуване на Закона събра подкрепата на 125 народни представители. Така промените трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник и да влязат в сила.

27-тото вето на президента Румен Радев беше подкрипено само от депутатите от ДПС и БСП. От левицата заявиха, че припознават мотивите на държавния глава. Повториха позицията си, че фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор е излишна.

Президентът много правилно ви го връща, защото това, което предлагате беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България".

Управляващите отново защитиха предложението си като възможното в рамките на сега действащата Конституция. Припомниха, че дебатът за начина, по който да се търси отговорност от главния прокурор се води близо две десетилетия, а предложените текстове са съобразени с препоръките на Венецианската комисия.

В крайна сметка, едва днес се стигна до приемането на един Закон, който предлага някакво възможно решение. Прокуратурата се раздели със своята пирамидална структура, при която всеки прокурор беше подчинен на горестоящия прокурор. А всички прокурори на главния.", каза Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

След повторното гласуване законът трябва да бъде публикуван в Държавен вестник и да влезе в сила.

Висшият съдебен съвет ще трябва да обяви процедура за избор на прокурор, който да разследва главния прокурор. Кандидати ще могат да бъдат магистрати с най-висок ранг и без наказания през последните 5 години.

Прокурорът, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници трябва да бъде избран с гласовете на не по-малко от 15 члена на Висшия съдебен съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев спечели безапелационно руското дерби в Мелбърн
Медведев спечели безапелационно руското дерби в Мелбърн
Юрген Клоп: Много хора очакваха да сбъркаме
Юрген Клоп: Много хора очакваха да сбъркаме