НОВИНИ

Правната комисия преодоля ветото на президента за промените в Наказателно-процесуалния кодекс

правната комисия преодоля ветото президента промените наказателно процесуалния кодекс
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 16.02.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия на Народното събрание преодоля ветото, което президентът Румен Радев наложи на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от Народното събрание на 29 януари 2021 г.

Държавният глава върна закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите. Според него приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

Промени в НПК: Ще има ли специален прокурор, който да разследва главния?

По време на обсъжданията днес Красимир Ципов заяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона, тъй като не споделят изложените мотиви в указа за връщане за ново обсъждане.

Крум Зарков от БСП посочи, че всички наблюдатели, експерти се обявиха против това законодателно решение. „То е неразбираемо нито за българска правна система, нито за която и да било друга”, заяви той.

Христиан Митев каза, че също няма да подкрепи ветото и ще гласува за повторното приемане на законопроекта.

При повторното гласуване на закона в правна комисия „за” бяха 12 депутатите, 7 бяха „против”, нямаше въздържали се и така ветото беше преодоляно.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха Венцеслав Стефанов с 5000 лева
Глобиха Венцеслав Стефанов с 5000 лева
Израел сваля ограниченията за ваксинирани и преболедували COVID-19
Израел сваля ограниченията за ваксинирани и преболедували COVID-19