НОВИНИ

Започва затопляне на времето от днес

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 17.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Времето
Слушай новината

Пореден, но последен ден днес с предупреждение за студено време. Оправдаха се очакванията за много ниски температури тази сутрин.

В цялата страна минималните са под нулата - Пазарджик - минус 15°, София - минус 14°. Относително по-малко студено беше по бреговете на Дунав - около минус 4°.

Затопляне започва днес. Със слаб до умерен югозападен вятър ще прониква по-топъл въздух и максималните температури ще са между 1° и 6°, най-ниски отново в североизточните райони. След обяд облачността от запад ще започне да се увеличава и през нощта на много места ще има и слаби превалявания от сняг, предимно в Северна България. Минималните температури значително ще се повишат и ще са между минус 4° и 1°, в София около минус 2.

Максималните температури също ще се повишат и ще са между 5° и 10°. През деня облачността ще е променлива, над източната половина от страната по-често значителна и на места там ще има слаби превалявания и от дъжд, и от сняг. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен, временно силен.

В планините облачността ще е значителна и ще има и валежи от сняг. Максималните температури по най-високите върхове ще са между минус 11 и минус 9 градуса, а в курортите от минус 7° на Алеко, минус 3, минус 4° в Боровец и Пампорово до 7° в Банско. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

И към времето в Европа над по-голямата част от Континента ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Слънчево ще е на Пиринеите, Апенините и над Централно-европейските страни. Предимно слънчево ще бъде и над северозападните райони от Балканите и в Гърция.

У нас през нощта срещу петък на отделни места в Централна България все още ще превалява дъжд и сняг. До сутринта валежите ще спрат, но ще има райони със сутрешни мъгли.

След слабо понижение в събота температурите ще се повишат, а облачността над по-голямата част от страната временно ще намалее. През нощта срещу неделя отново ще има валежи, но в неделя облачността ще намалее.

В понеделник температурите отново ще тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за устройство на територията
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за устройство на територията
Сабаленка/Мертенс са на финал на двойки жени на Australian Open
Сабаленка/Мертенс са на финал на двойки жени на Australian Open