НОВИНИ

Община Пловдив съди испанска фирма, работила по електронното таксуване в автобусите

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 17.02.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Община Пловдив е завела съдебен иск срещу испанската фирма "Индра". Тя трябваше да въведе система за интегриран градски транспорт през 2016 година на стойност от 19 милиона лева. Това съобщи заместник-кметът на града Тодор Чонов. Искът е за 1 милион и половина лева. Очаква се скоро общината да иска и неустойки за липсата на сертификат от фирмата за продажба на билети.

Община Пловдив вече е прибрала близо 500 000 лева от гаранцията на фирмата. Юристите на местната власт подготвят и по-голям иск. Испанската фирма "Индра" не е подала документи към НАП и Националния институт по метрология за сертифициране като сервизна фирма и сега продажбата на билети е незаконна.

"От НАП и института по метрология официално ни предупредиха, че системата ни не е сертифицирана според изискванията на наредба Н-18 и затова от днеска изключваме някои точки на продажба", каза Тодор Чонов.

Така община Пловдив ще издава пътните документи през свои касови апарати, които да отчитат продажбите. Монетните апарати в автобусите за таксуване и по спирките на градския транспорт на Пловдив официално ще бъдат изключени още днес. Билети и карти ще могат да се закупуват само от кондукторите, както и от пунктовете за продажба на пътни документи в районните кметства и определените гишета от община Пловдив.

Припомняме, че през април 2016 година община Пловдив прие системата на "Индра" като работеща и подписа всички приемо-предавателни протоколи, с което да изплати на фирмата сумата от 20 млн. лева. През миналата година започна разследване на прокуратурата за транспортния проект, като и до този момент от обвинението не са съобщили резултат от него.

"Всичко работи поотделно, но като една цялост, като система. Хората започнаха да пускат монети и системата блокира, тоест в пълнота тя не заработи тази система", обясни зам.-кметът Чонов.

Никой не може да се ангажира и със срокове кога електронната билетна система ще заработи, признават от общинската администрация, която управлява града от 1 година. Общината прави техническо задание и пазарно проучване за нова система, и три фирми вече са влезли в контакт с местната власт. Те ще оборудват пилотно по един автобус в Пловдив.

"Още първия месец осъзнахме, че "Индра" не иска да си свърши работата, затова наехме тия консултанти и в рамките на една година сме се подготвяли за това, което сега започваме да правим", коментира Пламен Вълков от ОП "Организация и контрол на транспорта".

От Нова година община Пловдив заплаща и допълнителни разходи по системата на "Индра", тъй като поема таксите на 1000 сим карти, които предават данни към центъра за управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Статутът на българите във Великобритания след Брекзит
Статутът на българите във Великобритания след Брекзит
Владимир Илиев 12-ти в индивидуалното на 20 км. на световнто, злато за Норвегия
Владимир Илиев 12-ти в индивидуалното на 20 км. на световнто, злато за Норвегия