НОВИНИ

Денят на спонтанното добро вдъхнови Ученическия парламент в Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 17.02.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

17 февруари е обявен за международен ден на спонтанното добро. Това е вдъхновение за Търговищкия ученически парламент към центъра за подкрепа за личностно развитие. Ето как помагат на хора в нужда.

Акциите, организирани от младите хора, включват няколко инициативи, като първата от тях е провеждане на благотворителен базар на мартеници. Той е разположен пред сградата на Обединения детски комплекс в града, а мартениците са изработени от ученици от различни училища.

"Първо решихме, че трябва да подкрепим хора в нужда, не като носим хранителни продукти, а пак като спазваме мерките противоепидемичните, да купим ваучери. Свързахме се с община Търговище, със социалния патронаж, за да разберем кои са най-нуждаещи се от нуждаещите се, които да получат ваучер за хранителни продукти, затова ни трябваше да наберем средства. Сложихме кутии за дарения, а идеята за мартеничките възникна впоследствие спонтанно, идеята е много добра. Знаем, че няма да съберем кой знае колко, поне така си мислим, но въпросът е добрият пример, въпросът е точно на 17-и ние да сложим началото на кампанията, а пък това може би ще продължи до края на месец февруари", заяви директорът на комплекса Марианна Савова.

"За нас изключително е важно да продължим тази акция не само в един ден, да не бъдем добри само един ден в годината. Ние трябва да покажем на България, че промяната започва от нас и именно ние сме хората, които трябва да подадем ръка на нуждаещите се, за да има резултат и постоянство в акцията", смята Мария, която е член на Ученическия парламент.

"Всяка една мартеничка е изработена ръчно от различни деца на територията на общината, а всяка мартеничка с много любов е произведена и с цел благотворително продаване. Продаваме мартеничките на напълно символични цени, всеки, който иска да закупи и да направи добро, може да заповяда при нас", коментира и Андреа.

Николай е бивш член на Ученическия парламент в града, а сега е студент, но въпреки това, той се е присъединил към благотворителната кампания, защото:

"В настоящата пандемия много от хората изостанаха в живота си, било то финансово или по някакъв друг начин, в момента тази акция подпомага много като цяло хората, според мен и ще ги подпомогне. Тези хора са гордост за нас, бившите членове, защото продължават да развиват нашата дейност макар лошите метеорологични условия", заяви студентът.

Едновременно с това кутии за дарения са поставени в училища, хранителни магазини, обществени места.

"Идеята е да има последващи събития, така че всеки ден да правим добро, може би тези кутии да останат на касите на магазини, да стане кампанията по-устойчива, дано да не бъдат подминавани", допълни директорът.

Учениците ще продължат с подобни инициативи и се надяват, че ще бъдат подкрепени от повече хора, защото са уверени, че понякога малките жестове имат голяма стойност, и че доброто не трябва да има почивен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече млади хора избират да живеят на село
Все повече млади хора избират да живеят на село
Къде е принцеса Латифа? Лондон иска доказателства, че е жива
Къде е принцеса Латифа? Лондон иска доказателства, че е жива