НОВИНИ

Кабелът, убил момчето в София, е незаконен (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 17.02.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Оголеният кабел, който уби 16-годишно момче на столичния булевард "Иван Гешов" се оказа свързан в мрежата на ЧЕЗ на база на служебна бележка, подписана от архитекта на община "Триадица", но след запетайка и без документ за въвеждане на обект в експлоатация.

Кабелът води до обект - павилион на територията на болница "Свети Иван Рилски", който има договор с болницата, но на практика е незаконен. И той, както и останалите 4 павилиона в района отдавна е трябвало да бъдат отстранени.

Това са констатациите на Столичната община, които днес изнесе кметът Йорданка Фандъкова.

В разпоредената от Столичната община проверка за разследване на обстоятелствата около трагичния инцидент, при който загина 16-годишно момче, са се включили електроинженери, експерти по строителство, поискано е становище и от ЧЕЗ, а всички събрани факти и доказателства ще бъдат предадени на прокуратурата.

Неизвестно засега лице е прокарало кабел от светофарната шахта по пешеходния парапет до незаконен павилион в двора на болница "Свети Иван Рилски", без разрешителни и в разрез с всякакви изисквания за безопасност, заяви кметът на столицата.

"Този кабел е поставен напълно незаконно.Той е прокаран напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ. Договорът е сключен на база една хвърчаща бележка. Тази бележка е издадена през 2011 г., със запетайка от главния архитект на район "Триадица", заяви Йорданка Фандъкова.

Фандъкова пита район "Триадица" и ЧЕЗ как подават ток по незаконен кабел

ЧЕЗ е извършило присъединяването към електропреносната мрежа без два задължителни документа за въвеждане в експлоатация на съоръженията и на обекта, заяви главният архитект.

"Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебната бележка се приравнява с билет за баня. Виновен е този, който е позволил да се пусне обект без въвеждане в експлоатация, да бъде електрозахранен. Вторият виновник е физическият извършител, който е положил кабела незаконно в тръбноканалната мрежа на светофара и съответно е позволил да се получи този нелеп инцидент", каза Здравко Здравков, главен архитект на Столична община.

През юли 2019 г. в същата шахта са открити и премахнати незаконни кабели, които са водели към павилионите в района. Последната проверка е в края на 2020 г.

"Няма абсолютно нито едно искане в района за преминаване през шахта, използване на канална мрежа или нещо друго от страна на ЧЕЗ или от страна на частен инвеститор", каза инж. Димитър Петров, началник управление "Анализ на трафика".

Кметът на София заяви, че ще се монтират датчици на 4 000 шахти, за да се предотврати незаконното проникване в тях.

Главният архитект обясни, че от 2018 г. в район "Триадица" знаят, че двата павилиона в двора на болницата са незаконни и не са премахнати, въпреки че има процедура по тяхното отстраняване.

Община "Триадица" извърши проверка на мястото, където при токов удар загина момче

Опасният усукан кабел е захранвал един от тях, съобщи вчера прокуратурата.

"За административно наказание ще бъдат предложени тези лица, които не са си свършили работата.", категоричен е главният архитект на Столична община.

От болница "Свети Иван Рилски" отказаха всякакъв коментар, докато не приключи разследването.

От ЧЕЗ за инцидента с момчето: Общината е издала документ за незаконен обект

От ЧЕЗ в късните следобедни часове излязоха със своя позиция, в която се казва, че служебната бележка представлява официален документ, издаден от Район "Триадица" с подпис и печат, а парафирането му със запетая означава, че документът е издаден от упълномощено лице.

Фактът, че от 2011 г. досега не е постъпило искане за премахване на обекта, означава че от общината не го приемат за незаконосъобразен, се казва още от дружеството.

Освен това, ЧЕЗ очаква заповеди за прекъсване електрозахранването на всички обекти, които общината счита за незаконни, независимо от документите, които са им издадени.

БАБХ: Включването на обекти към електроснабдителната мрежа не е от нашите компетенции

От БАБХ днес съобщиха, че обектът има търговски лиценз от 2016 г., който е бил препотвърден през 2018 г.

Очаква се от район "Триадица" да дадат повече подробности по случая на брифинг за журналисти утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен: Защо Русия предлага "Спутник Ве" на други държави, а не имунизира руснаците?
Фон дер Лайен: Защо Русия предлага "Спутник Ве" на други държави, а не имунизира руснаците?
Все повече млади хора избират да живеят на село
Все повече млади хора избират да живеят на село