НОВИНИ

Съд ще решава законен ли е вечерният час в Нидерландия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:25, 17.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Апелативен съд в Нидерландия ще решава окончателно утре дали вечерният час, въведен от правителството в оставка на Марк Рюте е законен или не. Вчера съд в Хага постанови, че мярката трябва да бъде отменена, защото не е законно обоснована. Правителството на Марк Рюте обжалва.

20 минути преди началото на вечерния час снощи по-висока инстанция на съда реши, че той остава в сила, поне до петък, когато Апелативният съд трябва да се произнесе окончателно. Премиерът в оставка Марк Рюте смята, че сред хората има широка подкрепа за строгите мерки. Заради новите варианти на вируса, ситуацията в страна остава сериозна.

"Всички ние сме наясно с факта, че трябва да се справим с вирус, който застрашава живота. Много хора починаха заради него, болниците са под огромен натиск. Той оказва огромно въздействие върху нашата икономика, върху психическото и физическото ни здраве. Вярвам в мъдростта на
сънародниците си, те разбират, че по време на пандемия са необходими ограничителни мерки.", заяви Рюте.

Междувременно правителството в оставка се опита днес спешно да прокара в парламента промени в някои закони, които да гарантират запазване на ограниченията.

За първи път от Втората световна война Нидерландия въведе вечерен час. Той действа от 21 ч вечер до 4:30 ч сутринта. Ако не бъде отменена от съда, мярката ще остане в сила поне до началото на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Чинков ще ръководи дербито в Пловдив
Волен Чинков ще ръководи дербито в Пловдив
Явoр Божанков: Проблемът за отговорността е проблем на най-високо ниво
Явoр Божанков: Проблемът за отговорността е проблем на най-високо ниво