НОВИНИ

Словакия търси лекари от чужбина, Германия ускорява процеса на ваксинация

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 17.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Словакия търси медици, за да се справи с вълната от новозаболели. Страната стана първа в света по смъртност на милион души от населението. От тази сутрин влизащите в Словакия стават в 14-дневна карантина у дома или в специално държавно учреждение, съобщи българското външно министерство.

Република Северна Македония започна ваксинация на медицинския персонал с инжекциите, подарени от Сърбия.

Германия обяви, че ускорява ваксинационната си програма.

14-дневната задължителна карантина за влизащите в Словакия може да приключи след отрицателен PCR тест, направен най-рано на осмия ден след пристигането, уточнява външното ни министерство. Братислава търси от чужбина 10 лекари и 25 медицински сестри поне за един месец. Страната обмисля закупуване на руската ваксина "Спутник Ве" преди одобрение от европейския регулатор - сценарий, по който работи и Хърватия.

Република Северна Македония започна ваксинацията с близо пет хиляди дози на "Пфайзер", дарени от Сърбия.

"Вкъщи чакаме бебе, така че искаме най-близките у дома да са защитени, поне от моя страна", коментира Биляна Йовановска.

Република Северна Македония е четвъртата страна от Западните Балкани, започнала имунизация, след Сърбия, Албания и Босна. Ваксинация още няма в Черна гора и Косово.

До края на другата седмица Германия ще получи 10 милиона дози ваксини. Инжекцията досега са получили 4 милиона германци, отчете здравният министър Йенс Спан. Броят на новите случаи за седмица на 100 хиляди души в Германия сега е 57- близо до прага от 50, при който пандемията вече не създава риск от претоварване на здравната система. В същото време остава значително над границата от 35, определена от властите за предпазливо отваряне на страната.

"Особено ни тревожи вариантът, открит първо във Великобритания. Преди две седмици на него се падаха 6 процента от направените тестове, оттогава делът му нарасна на над 20-22 процента", заяви здравният министър Йенс Спан.

Трима от всеки четирима обитатели на домове за възрастни във Франция вече са получили ваксина, отчете правителството в Париж. Властите посочиха, че натискът над здравната система остава силен и ограниченията не трябва да бъдат вдигани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домът на Христо Ботев в село Задунаевка стана български
Домът на Христо Ботев в село Задунаевка стана български
Жената, ударена от леден къс, ще съди държавната агенция "Електронно управление"
Жената, ударена от леден къс, ще съди държавната агенция "Електронно управление"