НОВИНИ

Учениците от 5., 10. и 11. клас се връщат в училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:24, 18.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

140 хиляди ученици от 5-и, 10-и и 11-и клас тръгнаха днес присъствено на училище. Част от учениците от тези класове или 30 хиляди деца вече учат от понеделник в малките населени места, уточни за "По света и у нас" просветният министър Красимир Вълчев. Вкъщи се върнаха 170 хиляди ученици от 7-и, 8-и и 12-и клас. Някои от учениците, които днес дойдоха в клас, не са били на училище от 29 октомври.

В столичното 133-о училище сутринта за първа смяна дойдоха 10-и и 11-и клас, а за втора смяна ще дойдат и малките петокласници. Тук се спазват всички мерки за безопасност.

"С много радост, с много настроение, идването в училище беше един положителен момент. Всичко, което е по изискванията, ние го спазваме, децата са с маски и в час, задължително е проветряването, нямаме проблем с поставянето на маските в час", сподели директорът на училището Даниела Борисова.

Има увеличение на заболеваемостта през последните седмици, каза за "По света и у нас" образователният министър Красимир Вълчев. Няма как заради това да не са допринесли и учениците, но образованието е това, което си заслужава риска, смята той.

"Не можем децата шест месеца да ги държим на електронно обучение. Имат нужда да се върнат в училище, доколкото ситуацията позволява. Доколкото е разумно, ще учат присъствено. Избрахме варианта с ротацията за по-големите ученици, факт е, че те са малко по-рискови и малко повече допринасят за разпространението на епидемията от по-малките деца и ученици", допълни Вълчев.

Колкото до това, дали в училище ще може да се върне и третата група ученици - от 6-и, 9-и и отново 12-и клас, министърът каза, че се надява това да се случи. Ситуацията се следи, но се работи в условията на непредвидимост.

Какво споделиха учениците - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болниците в Чехия са препълнени заради скок на заразените с COVID-19
Болниците в Чехия са препълнени заради скок на заразените с COVID-19
1246 са новите случаи на коронавирус за денонощие у нас
1246 са новите случаи на коронавирус за денонощие у нас