НОВИНИ

Хакерска атака в Литва, сред засегнатите има кмет и министри

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:55, 18.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Хакерски скандал с лични данни разтърси Литва. Информацията е изтекла чрез система за споделени автомобили. Откраднати са данните на повече от 110 хиляди души.

Данните са изтекли в хакерски форум. Изтеглени са ЕГН-та, пароли, адреси и телефонни номера на клиенти на системата за споделени автомобили от 2018 г. Сред потърпевшите са кметът на Вилнюс и министри.

"Когато разбрах, че са откраднати данни на 100 хиляди души, не бях изненадан, че и аз съм от потърпевшите. Чувствах се защитен, защото паролата ми беше сложна", коментира кметът Ремигиюс Шимашюс.

Хакерите обявиха във форума, че личните данни са били много слабо защитени. Твърдят, че са можели да изтеглят и информация за клиентите от последните месеци.

"Проблемът е много голям за нас, защото ние, особено във Вилнюс, сме водещи в света в системата за споделени автомобили", допълни кметът.

Освен в Литва, компанията CityBee действа в Латвия, Естония и Полша. Разполага с 2000 автомобила и има регистрирани над 750 000 клиенти. Експертите по киберсигурност предупреждават, че изтеклите данни са достатъчни, за да бъдат откраднати самоличности.

"Последствията може да са много сериозни. Потърпевшите могат да пострадат още повече, ако данните бъдат използвани за финансови престъпления", обясни експертът Мариус Парешкиус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук блокира новинарския поток в Австралия
Фейсбук блокира новинарския поток в Австралия
Болниците в Чехия са препълнени заради скок на заразените с COVID-19
Болниците в Чехия са препълнени заради скок на заразените с COVID-19