НОВИНИ

Техническите паспорти на сградите трябва да са готови до края на 2022 г.

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 18.02.2021
6592
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите. До 31 декември 2022 година всички собственици трябва да са готови с документацията. Процедурата по подготовка на документите може да отнеме повече от година.

Срокът няма да бъде удължаван, защото процедурата вече четири пъти е отлагана. Тя е по изискване на Европейския съюз. Паспортизацията е задължителна за сградите, които са построени преди 2007 година. Глобите са 300 лв., но това не отменя ангажимента на собствениците такъв технически паспорт да бъде съставен.

По думите на Александър Александров, който е професионален домоуправител, техническият паспорт отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност.

"Самата процедура може да стигне до година, процесът е сложен особено когато сградата се състои от повече от един отделен вход, тоест няколко входа трябва да се обединят в едно, тъй като е важно да се знае, че паспортите се правят за цялата сграда, а не се прави поотделно за всеки вход", уточни Александров.

Всеки вход избира представители, които избират фирми за техническите паспорти, но по думите на домоуправителя се стига до конфликти - коя фирма е по-добра, коя оферта е по-евтина, трудно се събират пари и реално може да отнеме и повече време от една година.

В момента няма фиксирана пазарна цена за изготвянето на техническите паспорти, но според Александров средно се очаква за апартамент от 60 квадрата да бъде в порядъка на 200 лв. Разходите се разделят между живущите в един вход, като е редно това разпределение да се случи на база големината на тези апартаменти, на база квадратура или на някакъв друг принцип.

Вижте още във видеото.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адв. Людмил Рангелов: Виновните за случая със загиналото от токов удар момче няма да се разминат с глоби
Адв. Людмил Рангелов: Виновните за случая със загиналото от токов удар момче няма да се разминат с глоби
Розопроизводителите са заплашени от фалит
Розопроизводителите са заплашени от фалит