В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка

от БНТ
09:14, 18.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Придобиването на нова подводница на този етап за нас е невъзможно. Търсим възможност да повишим способностите на Военноморските сили и да върнем отново България на картата на подводното плаване с подводница втора ръка, заяви в "Денят започва" контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Тя може да не струва нищо, но може да струва и много скъпо. Преди повече от 10 години придобихме от Кралство Белгия 3 фрегати и един "минен ловец“ на политическа цена. А миналата година във флота вдигнахме флага на два нови „минни ловци“ на символична цена благодарение на добрите взаимоотношения с Кралство Нидерландия, уточни той.

Търсим възможности да придобием подводница, която би изпълнявала способностите поне още 10 години на цена, която бихме могли да си позволим и която да не е тежест както за военния, така и за държавния бюджет, обясни контраадмирал Михайлов.

България отново може да има подводници

В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка. Подводниците са най-интересното оръжие във Военноморските сили.

Подводниците, към които ние се ориентираме, са добре поддържани, преминали са няколко модернизации във времето на тяхната експлоатация. Това е практика във всички развити морски държави. Това, че имаме намерение да закупим втора ръка подводници, не означава, че ще купим втора ръка способности, подчерта командирът на Военноморските сили.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трус от 5,6 разлюля Югозападен Иран, има ранени
Трус от 5,6 разлюля Югозападен Иран, има ранени
Продължават протестите в подкрепа на рапъра в Испания
Продължават протестите в подкрепа на рапъра в Испания