НОВИНИ

Кой ще участва във вота? ЦИК отказа регистрация на 6 партии

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:58, 18.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

25 партии и 6 коалиции са получили регистрация в Централната избирателна комисия за участие в предстоящия парламентарен вот. Срокът изтече вчера в 17.00 ч., а документи подадоха общо 31 партии и 8 коалиции.

6 са партиите, на които комисията е отказала регистрация до момента. Сред тях е и НДСВ.

Поради това, че не бяха изпълнени условията, подписите не бяха представени в електронен вариант, имаше непълноти в документите, каза Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Нерегистрираните партии имат право да обжалват пред ВАС. За други пет партии и две коалиции, които са представили документите си вчера, все още тече проверка на събраните подписи на избиратели, които трябва да са най-малко 2500.

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии

За да може всички желаещи членове на секционни комисии да бъдат ваксинирани с двете дози и да имат имунитет на 4 април, ЦИК изтегля консултациите за съставянето им по-рано - на 22 февруари, а назначаването на 1 март.

Предложението на ЦИК е да бъдат ваксинирани и всички резервни членове на секционните избирателни комисии, които ще бъдат предложени от партиите и коалициите. Възможно е именно резервните членове да формират мобилните секции.

Онлайн от чужбина са подадени 34230 заявления за участие в изборите.

Ние бихме искали да насърчим всички, които имат възможност да подадат онлайн заявления, да го направят, защото броят им ще е основание за разкриване на секции, каза Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

Марияна Николова е новият вицепремиер, отговорен за участието на правителството в изборния процес, съобщиха от комисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче (ОБЗОР)
Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче (ОБЗОР)
Разходка из последната българска подводница "Слава"
Разходка из последната българска подводница "Слава"