НОВИНИ

ЦИК отказа регистрацията на 6 партии

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:55, 18.02.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
цик отказа регистрацията партии
Слушай новината

Централната избирателна комисия отказа регистрацията на 6 партии. Вчера изтече срокът за регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите. Общо документи са подали 31 партии и 8 коалиции.

Отказът е направен поради това, че тези партии не са били изпълнили условията на чл. 133 от Изборния кодекс, съобщи на пресконференция днес говорителят на комисията Таня Цанева.

„Липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант, тоест не отговаряха на условията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказ“, уточни тя.

С отказ за регистрация са партия „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ), партия „Бригада“, партия „Движение напред България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“. Те имат право в тридневен срок да обжалват решението на комисията.

„5 партии са в неприключила проверка, защото внесоха документи вчера. И две коалиции пак от вчера, са в режим на незавършила проверка на подписите“, съобщи още Цанева.

„Всички коалиции ще бъдат регистрирани плюс тези две, за които не е приключила проверката. Партиите с неприключила проверка може и да не бъдат регистрирани“, разясни и Димитър Димитров, но поясни: „Тези пет партии ще може да бъдат регистрирани след като приключи проверката и се окаже, че имат необходимите подписи“.

„Партиите, които имат неприключила проверка и за които очакването е, че е възможно да не бъдат регистрирани, са „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“, но трябва да изчакаме окончателно съобщаването на числата от ГРАО. За да бъде регистрирана, всяка от партиите трябва да представи подписка с 2500, подлежащи на валидизиране подписи на избиратели. Има някои съмнения около някои от партиите, към други - няма“, допълни той.

24 жалби са внесени до момента в ЦИК. Основно те са от партия „Атака“ и предстои разглеждането им.

Междувременно Административен съд София вече се произнесе с решение по жалбата за отказ от видеонаблюдение от застъпници и наблюдатели с мотива, че по закон те нямат такова право.

Към момента ЦИК няма решение за реда на ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии, очаква се това да стане до края на седмицата. Комисията е изтеглила консултациите за съставите на секционните избирателни комисии на 22 февруари, а назначаването им - към дата 1 март. "Направихме тези нови срокове, за да може членовете да бъдат ваксинирани с две дози преди изборния ден", съобщи говорителят на комисията Димитър Димитров.

Още вчера стана ясно и, че Марияна Николова е новият вицепремиер, отговорен за участието на Министерския съвет в изборите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха наградите "Пожарникар на годината" - кои са отличените огнеборци
Раздадоха наградите "Пожарникар на годината" - кои са отличените огнеборци
Да нямаш контрол над парите и живота си. Какво се случва с Бритни Спиърс?
Да нямаш контрол над парите и живота си. Какво се случва с Бритни Спиърс?