НОВИНИ

САЩ готви нови санкции срещу Русия, Москва реагира

Мартин Гицов
от Мартин Гицов , Източник: БГНЕС
15:30, 15.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати обявиха серия от финансови санкции срещу Русия и експулсирането на десет руски дипломати. Мерките са в отговор на кибератаки и намеса в американските президентски избори през 2020 година. Москва определи санкциите като незаконни и обеща бърз отговор на реципрочен принцип.

Президентът Джо Байдън е подписал указ, с който се забранява на американски финансови институции да купуват пряко дълг, емитиран от Русия след 14 юни.

Под удари попадат 32 организации и физически лица, свързани с обвиненията за руска намеса в американските избори миналата година.

Санкционирани са и 6 руски технологични фирми като отговор на мащабната кибератака, засегнала редица федерални агенции. Вашингтон наказва 8 лица и организации, свързани с окупацията на Крим.

Путин отговори на Байдън: "Бъдете здрав! Казвам го без ирония и не на шега"

Предвиждат се мерки по дипломатически, военни и разузнавателни канали във връзка с твърденията за роля на Москва в заплащането за убийства на американски войници в Афганистан.

Отговорът на санкциите е неизбежен, заяви руското външно министерство, където беше извикан американският посланик в Москва Джон Съливан. Той напусна сградата без коментар.

"Съединените щати не са готови да се примирят с обективната реалност на многополюсен свят, която изключва американска хегемония и залагат на санкционен натиск и намеса във вътрешните ни работи", заяви Мария Захарова, говорител на Министерство на външните работи на Руската федерация.

Тя допълни, че вече е под въпрос използването на долара като разплащателно средство и западните платежни системи.

Белият дом отбеляза, че не е нужно отношенията с Русия да се развиват по отрицателна траектория, но ще отговаря на действия, които смята за враждебни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Кипър се ваксинира с "Астра Зенека"
Правителството на Кипър се ваксинира с "Астра Зенека"
Отварят моловете и игралните зали утре
Отварят моловете и игралните зали утре