НОВИНИ

Путин отговори на Байдън: "Бъдете здрав! Казвам го без ирония и не на шега"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:29, 18.03.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Владимир Путин е убиец, предизвикаха високо напрежение между Москва и Вашингтон. Русия повика за консултации своя посланик в американската столица.

Познавате Владимир Путин. Мислите ли, че е убиец?

"Да, мисля", отговори Джо Байдън.

Каква цена трябва да плати според вас?

"Каква ще бъде цената ли? Ще разберете скоро", каза той.

Това са думите, които предизвикаха остра реакция в Русия. За консултации беше отзован руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов. Днес от руското външно министерство уточниха, че той се връща, за да се анализират настоящите руско-американски отношения и да се изработи стратегия за бъдещето им развитие. Думите на Байдън за цената се отнасят за приписваните на Москва опити за намеса в президентската кампания през 2020.

Доклад на разузнаването в САЩ: Имало е опит за намеса на Русия в изборите

От Белия дом обаче не уточниха, дали определението "убиец" е метафорично, но подчертаха, че администрацията на Байдън е дала заявка, че ще говори открито, и че президентът няма да има задръжки да изразява позициите си - нито при директни контакти с руската страна, нито при публични изяви.

Първият коментар на Кремъл беше, че отношенията между Русия и САЩ са "много лоши", и че подобни заявления в историята на двустранните отношения не е имало. На думите на колегата си реагира Владимир Путин.

"Какво бих му отговорил... Бих му казал - бъдете здрав! Пожелавам му здраве. Казвам го без ирония и не на шега. Като деца, когато спорехме, си казвахме - кой каквото казва, на себе си го казва", коментира Путин.

САЩ искат да имат определени отношения с нас, но само по въпроси, по които те имат интерес, и при условия, които те определят, каза още Путин. Но добави, че Русия може и ще отстоява собствените си интереси, при условия, поставени от нея, и на Вашингтон ще му се наложи да се съобрази с това.

"Ще им се наложи да се съобразяват с това - въпреки всички опити да спрат нашето развитие. Въпреки санкциите, обидите. Ще им се наложи да се съобразяват", повтори Путин.

Напрежението между Русия и САЩ се трупа през последните седмици. Вчера излезе доклад на директора на националното разузнаване на САЩ, според който Русия се е опитала да повлияе върху хода на президентските избори. Заключенията в него съвпадат с тези от съвместно разследване от министерствата на правосъдието и националната сигурност.

По-рано Вашингтон настоя за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални, което Москва нарече намеса във вътрешните й работи.

А през декември САЩ обвиниха руски хакери в мащабна атака, която засегна няколко министерства и държавни агенции. За по-късно днес е планирана пресконференция на Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бабата на близнаците от Карнобат: Категорично няма да допуснем осиновяване на децата
Бабата на близнаците от Карнобат: Категорично няма да допуснем осиновяване на децата
Де Роси идва в София с националния отбор на Италия
Де Роси идва в София с националния отбор на Италия