НОВИНИ

Пуснаха с "подписка" печатарите, фалшивите пари били реквизит за сватби и кръщенета

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:13, 18.03.2021 (обновена)
9742
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Откритите фалшиви пари при акцията на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпни дейности, а за реквизит за сватби и кръщенета.

Такава теза изложиха защитниците на мъжа и жената, обвинени в печатането на фалшиви пари в сградата на висше училище. Според адвокатите откритата печатарска машина била произведена през 1987 година и технически не можела да печата фалшификати.

Съдът пусна задържаните с мярка за неотклонение подписка. Основната причина - липсват достатъчно доказателства, че иззетите банкноти са подправени парични знаци.

ВТУ "Тодор Каблешков": Фалшификаторът на пари не е наш служител

По време на заседанието днес съдът каза, че е представен договор за наем, който показва, че Висшето транспортно училище е отдало под наем помещението на печатницата.

Двамата печатари бяха задържани в началото на седмицата при акция на прокуратурата, ГДБОП и СДВР по сигнал за печатница за фалшиви пари в сграда на висше училище. При извършени претърсвания бяха открити 4 милиона фалшиви долара и над 3 милиона евро. Според полицията двамата задържани са част от голяма схема за трафик на фалшиви пари.

Прокуратурата заяви, че ще протестира решението.

"Това са няколко милиона, както ние описахме щатски долари и евра, така че за нас не става дума за реквизит в никакъв случай. Освен това са намерени страшно много материали, плаки, допълнителни неща за производството за тия неща", заяви прокурорът Борис Балев.

"Няма как да съм убеден, че с високо качество може да се принтират пари от машина от 87-а година, която, забележете, е двуцветна - работи с два цвята. Това не са парични знаци - това са едни хартийки, които се използвани за партита, за кръщенета", каза адвокатът Кристиян Григоров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Де Роси идва в София с националния отбор на Италия
Де Роси идва в София с националния отбор на Италия
Танзания е в 14-дневен траур в памет на президента Джон Магуфули
Танзания е в 14-дневен траур в памет на президента Джон Магуфули