НОВИНИ

Предимно облачно и дъждовно и днес

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 18.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Значителни количества паднаха през последните три денонощия над 60 литра на квадратен метър във Враца, около 50 литра на квадратен метър в Плевен и Кнежа стойности, близки до месечните норми за валежите през март.

И днес ще се задържи предимно облачно, с по-съществени разкъсвания и временни намаления в югозападните райони. На много места все още ще има превалявания от дъжд, но вече слаби. В планинските райони ще превалява сняг. Ще бъде по-малко ветровито, в сравнение с вчера, с умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 4° и 9°.

През нощта облачността ще се задържи значителна. Дъжд ще вали в североизточните райони от страната, а до сутринта и в Югозападна България в планинските райони - сняг. В Дунавската равнина ще духа слаб западен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°.

Още преди обяд облачността от запад ще започне бързо да се разкъсва и намалява до слънчево време. Главно в Южна България ще има валежи от дъжд, но постепенно ще спират. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 11°.

В планините сутринта ще вали сняг, но след обяд от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява и в повечето райони вече ще е слънчево.

Ще духа до умерен, само по най-високите върхове временно силен северозападен вятър. Опасността от лавини извън обработените ски писти остава много висока.

Валежи от сняг ще има в Източна Европа, на повечето места слаби. Значителни снеговалежи ще има в Германия, Чехия и Австрия. Облачно и студено за март ще бъде на Балканите, в северозападната половина, ще превалява сняг, на югоизток - слаб дъжд.

У нас в събота ще започне нова валежна обстановка, която ще продължи и през следващите дни. В неделя и понеделник на много места освен дъжд, отново ще вали и сняг. Повишена вероятност за значителни количества има в западната половина от страната. Във вторник и сряда все още ще бъде с валежи и от дъжд, и от сняг, но вече по-слаби и на по-малко места. Температурите ще останат по-ниски от обичайните за март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик (Пловдив) си осигури участие във Финалната четворка на Балканската лига
Академик (Пловдив) си осигури участие във Финалната четворка на Балканската лига
Какво се чува на Марс: НАСА получи аудиозапис от "Пърсивиърънс"
Какво се чува на Марс: НАСА получи аудиозапис от "Пърсивиърънс"