НОВИНИ

Бракониери нападнаха с нож горски служители в Разлог

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 18.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Бракониери нападнаха горски стражари край Разлог. След като спрели двама мъже в джип за проверка, горските установили, че те превозват незаконно добита дървесина. Изнервените нарушители нападнал с нож един от лесничеите.

Преди дни Борис и колегата му извършвали обход на горски участък, за който отговарят. В края на работния ден спрели за проверка джип. Оказало се, че в него се превозва дървесина без необходимите документи.

"Ние видяхме, че няма контролна горска марка, потърсихме и контролен превозен билет за дървата", обясни горският стражар Борис Пукнев.

Нарушителите отказали да предоставят каквито и да е документи на горските служители, започнали да се държат агресивно.

"Аз докато се разправям с единия от двамата, другият хвана нож и тръгна към колегата. Почна да ни обижда и да ни заплашва, че ще ни заколи, да изчезваме. Докато аз се разправях, видях как това лице, което заплашва, опира нож на колегата на гърлото. Колегата в опит да избяга от тази схватка си наранява лекичко ръката, има и лека прорезна рана на гърлото", каза още стражарят.

След нападението, бракониерите избягали. Горските служители подали сигнал в полицията, която вече е установила кои са двамата мъже. Пострадалият горски е без сериозни наранявания, но силно притеснен от случката, разказва колегата му.

"Ние сме взели някакви си решения от наша гледна точка, да си поставим камери по къщите, защото постоянно ни заплашват за автомобилите, автокаско си правим пълно. Откакто съм на работа, колата ми е пострадвала няколко пъти от надрасквания, спукани гуми", допълни Пукнев.

Това не е първи случай на нападение над горски служители от ДГС Разлог.

"Последните 2 години има 5 по-сериозни случая, включително нападение с бензинов трион. За последните 2 години ние имаме съставени 260 акта, но няма ефективно осъден извършител на тези нарушения", заяви директорът на ДГС Разлог инж. Иван Гърков.

Според директора на горското стопанство, за да намалеят нападенията и заплахите към горските служители, те трябва да имат по-големи правомощия, сходни с тези на служителите на МВР, най-вече по отношение на задържането на нарушителите.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великолепен Цецо Соколов заби 25 точки на Зенит, Динамо (М) докосва титлата в Европа
Великолепен Цецо Соколов заби 25 точки на Зенит, Динамо (М) докосва титлата в Европа
Зечери се класира за 1/8 финалите в Бирмингам
Зечери се класира за 1/8 финалите в Бирмингам