Ново свлачище затвори пътя Своге - Ребърково

от БНТ
10:46, 18.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Поради паднала късно снощи скална маса беше затворен за движение и в двете посоки участъкът от път II-16 Своге - Ребърково, в района на Елисейна. Обходният маршрут за трафика е по път I-1 Ботевград – София.

Направен е оглед и алпинисти започнаха да обрушват и обезопасят ската. Движението беше пуснато само в едната посока, но се призовават шофьорите да бъдат изключително внимателни при преминаване в участъка.

Ще бъдат премахнати скалните късове, които от преовлажняването от снеготопенето и дъждовете в последните дни има опасност да се срутят. Геолози също ще огледат терена преди да се възстанови движението в отсечката в следващите часове.

276 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите, допълва АПИ. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост.

Прогнозата на метеоролозите е по високите части в Западна България и Предбалкана да продължат валежите от сняг. В тази връзка Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване във високопланинските райони, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В АПИ целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор и Томи Пол отстъпиха на двойки в Акапулко
Григор и Томи Пол отстъпиха на двойки в Акапулко
Стоянович напуска Левски
Стоянович напуска Левски