НОВИНИ

Тонове земна маса затвориха пътя към Елисейна в Искърското дефиле (ОБОБЩЕНИЕ)

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 29.01.2021
Чете се за: 05:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Огромно срутване на скална маса в Искърското дефиле. Над 2000 кубика затрупаха пътя в района на село Елисейна през нощта. Няма пострадали хора. Участъкът остава затворен и в двете посоки.

Въпреки че срутището е голямо, няма изолирани селища в района. Най-пострадали са 3-4 села, които са намерили обходни маршрути.

Днес децата от тях не бяха на училище, но кметовете на селата заявиха, че в понеделник ще могат да бъдат извозени до учебните си заведения.

От рано сутринта започнаха огледи, за да се прецени има ли риск от повторно свличане. Тежки машини отстраняват и в момента падналата скална маса.

Според първоначалната оценка над 4000 тона скална маса се е свлякла тази нощ в Искърското дефиле. Геолози твърдят, че било въпрос на време срутището да се активизира.

"То се намира в един разлом. Това нещо не може да бъде предвидено. Тук зоните и скалите са известни, че те са силно изветрели. Говоря за огромни количества и обеми и никой не може да предвиди кога ще се случат тези неща", каза геологът Кирил Викторов.

8 тежки машини от ранните сутрешни часове започнаха да изгребват падналата скална маса.

"Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха района и започва неговото обрушване. Наистина срутището е много голямо, над 2000 куб. метра скална маса се е свлякла, като има огромни късове, така че работниците работят много внимателно", каза председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

Наложило се спешно да се отстранява скален къс от магистралното жп трасе по основната линия София - Варна.

"Голям камък от срутището е бил в габарита на единия коловоз, без да засегне железния път. Колегите от "Железопътна инфраструктура" веднага са създали организация, движението е било по втори коловоз, камъкът е бил раздробен и отстранен. И движението на влаковете е устойчиво и нормално", каза директорът "Обслужване на клиенти" в БДЖ Константин Азов.

По обяд четирима алпинисти, разделени на два екипа, започнаха огледа на скалата от 50 метра височина.

"Едва когато се качим горе и видим на място каква е сериозността на проблема, дали има цепнатини, дали има пукнатини, тогава можем да кажем каква е ситуацията наистина. Качваме се в момента и предприемам действия за обрушване и сваляне на скалната маса, която е опасна и която е тръгнала вече да пада надолу. Обрушваме с хидравлични крикове, с въздушни възглавници, където е нужно - на ръка, с крикове", каза Александър Тодев.

От Пътната агенция няма да бързат с ремонта на участъка.

"След обрушването вече можем да започнем с укрепването, не само на свлеклия се скат, но и на съседните, тъй като има опасност от ново свличане. Няма да бързаме, за да може да укрепим устойчиво всички срутища", каза председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

"Ще бъде направен проект - наново да се поставят и мрежите, от високоякостни, да бъдат анкетирани по новите места, където ще бъдат свалени и скалния венец отгоре", каза геологът Кирил Викторов.

За хората от населените места в района има обходни маршрути.

"Има деца, има работещи. За всички са организирани обходни маршрути, за тези, които живеят в Елисейна и следващите села до Своге, обходният маршрут е през 3-162 републикански път. А за всички до Елисейна, това са Ребръково и Зверино, преминаването се осъществява по Е-79", каза областният управител на Враца Малина Николова.

Иван Димитров живее от 57 г. в Елисейна, твърди че пряк, черен трудно достъпен за леки коли път е единствената връзка с Габровница и Очиндол и скъсява с километри разстоянието до Своге.

"Сутринта минахме оттук, но не беше толкова кално. Аз бях втора кола, защото го знам пътя, районът ми е познат. Това е единственият път, по който може да се придвижват и линейки и храна да се придвижи за селата нагоре - Елисейна, защото нагоре има още села, които са откъснати", каза Иван Димитров.

В ранния следобед започна разширяването и на този обход.

По темата работиха: Зоя Велинова, Николай Минков, Мирослава Георгиева

Кадри с дрон: Станислав Златев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операта във Вилнюс с представления за един зрител
Операта във Вилнюс с представления за един зрител
Забавяне на ваксинацията в много европейски държави
Забавяне на ваксинацията в много европейски държави