НОВИНИ

Отстраняват директора на болницата в Исперих, защото е чужд гражданин

bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 29.01.2021 (обновена)
6450
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Д-р Абдулах Заргар, който спаси болницата в Исперих от закриване, вече няма да я ръководи. Решението е на местния Общински съвет. А причината е, че все още няма българско гражданство и с промяната в Закона за публичните предприятия, не може да ръководи здравното заведение.

Назначен е нов конкурс за директор, а временно длъжността ще изпълнява д-р Иван Гайдаров - началник на Отделението по реанимация.

БНТ ви показа първа репортажи за д-р Заргар и за подписката,която местните хора направиха в знак на обич и подкрепа към него. Желанието им беше той да получи българско гражданство и да остане директор на болницата.

След репортаж на БНТ: Директорът на болницата в Исперих ще получи българско гражданство

И в последния си работен ден като директор на болницата в Исперих д-р Заргар се вълнува само от едно - как да помогне на пациентите си.

"За мене основна цел е да съм полезен. Да съм директор - да не съм, управител да не съм, не е много важно. Да мога да помагам, това е основното", казва д-р Абдулах Заргар.

При освобождаването на д-р Заргар от ръководния пост в Общинския съвет е внесено предложение лекарят от Иран да получи като бонус за доброто си управление 10% от печалбата на болницата.

Д-р Заргар отсега е разпределил сумата. Ще я дари за развитието на здравното заведение.

Граждани на Исперих събират подписка в подкрепа на лекар

Неслучайно заради всички добрини, които е направил откакто се е установил в Исперих, докторът е любимец на местните жители. След репортажа на БНТ в началото на януари е получил още по-голяма подкрепа. 7 хиляди души са се подписали, за да получи българско гражданство.

"И оттук нататък се надяваме да бъде чут нашият глас, защото смятаме, че в края на краищата ние сме хората, които сме България, и имаме нужда от такъв специалист като д-р Заргар", каза председателят на Инициативния комитет Джанан Родоплу.

"Управител на болницата е много тежка работа и хората също знаят нашия д-р Заргар колко денонощия не е спал. Той е едновременно и доктор, и мениджър", каза общинският съветник Юнуз Хаккъ.

Веднъж вече е подавал молба за българско гражданство, но му е било отказано. Имал е условна присъда за недекларирана валута при влизане в България, която обаче отдавна е изтекла. Сега както той, така и неговите съграждани се надяват молбата му да бъде удовлетворена.

На запитване на БНТ във връзка с придобиването на българско гражданство на Абдулах Заргар от министерството на правосъдието отговориха, че такава информация може да бъде предоставена само лично.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Преговорите със Скопие или ще са честни, или дълги
Каракачанов: Преговорите със Скопие или ще са честни, или дълги
Отново смърт на слонове в Ботсвана
Отново смърт на слонове в Ботсвана