НОВИНИ

Силвестър Сталоун бил български гражданин - откриха негов фалшив паспорт

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:18, 29.01.2021 (обновена)
18814
Чете се за: 03:42 мин.
Криминално
Слушай новината

9 задържани и шестима с обвинения при разкрита от антимафиоти и спецпрокуратурата печатница за фалшиви евро и долари. Супермодерната печатна машина е открита в помещение, където в края на 2018 година разследващите намерили същото производство. Най-голямата изненада, обаче е открит произведен от групата паспорт на холивудската екшън звезда Силвестър Сталоун.

Разбиха престъпна група, печатала фалшиви пари и документи (Снимки)

Фалшивият български паспорт на екшън героя Силвестър Сталоун е намерен в работилница за производство на лични документи в село край Пловдив. Групата го била направила, за да показва на клиентите си какви възможности има.

До тази находка разследващите стигат след получен сигнал за производство на фалшиви долари и евро. Първо намират печатницата за пари. Гараж в хотелски апартаментен комплекс в Слънчев бряг. За разследващите е невероятно, че това се оказва същото помещение, в което вече са намирали такова производство в края на 2018 година.

"Мястото е абсолютно идентично и мога да кажа, че хората професионално се занимават с това и имат изградени престъпни навици", каза Валентина Маджарова, и. ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

Оказва се, че и част от хората са същите. Единият получил условна присъда, а вторият с все още висящо дело за производство на фалшиви пари. Променили само организацията и станали по предпазливи.

"А именно, лидера не се вижда с никой от крайните купувачи на валутата и на документите", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Имали обаче стройна система от посредници, която била разделена на две групи - едната събира поръчките, а другата прави доставките. И на мястото на конфискуваната от разследващите през 2018 година техника, взели значително по-модерна.

"Качеството е много добро, поне аз така го определям. Има голяма степен от всичките защити ги имат конкретните банкноти", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Защитата, с която банкнотите разполагали, позволявала те да преминават без проблем проверката през ултравиолетови устройства в магазините. Не ги разпознавали и по-старите поколения банкнотоброячни машини и банкомати, които все още са масово използвани в Близкия и Средния изток и по екзотичните острови на Индийския океан.

"Групата се е занимавала и всъщност е извършвала дейност по изготвяне на неистински документи основно и единствено долари и евра, което е много характерно", каза Валентина Маджарова, и. ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

"Има лични документи, шофьорски книжки, талони за управление на МПС. Иначе фалшивите пари, които са задържани по време на самата операция са от 360 000 долара и около 410 000 евро", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Фалшивите лични документи пък са произвеждани в работилници на две места, освен в Пловдивско и в село край Шумен. За тях се търсели основно клиенти - чужденци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България покрива значителна част от стандартите и най-добрите практики на ОИСР
Борисов: България покрива значителна част от стандартите и най-добрите практики на ОИСР
Атлетик (Билбао) сложи край на приказката на Алкояно
Атлетик (Билбао) сложи край на приказката на Алкояно