НОВИНИ

След 3 години ще пътуваме с влак до Бургас само за 3 часа и половина

Николай Минков
от Николай Минков
12:22, 29.01.2021
6358
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

50% от влаковете на БДЖ ще бъдат обновени до 2024 година, като ще бъдат инвестирани близо половин милиард лева. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ шефът на борда на директорите на холдинга Григорий Григоров.

Въпреки, че първите нови локомотиви вече са доставени, хората имат забележки към качеството на услугата.

Закъснения на влаковете между 30 минути и час и неотоплени вагони са най-големите проблеми на железниците, смятат клиентите.

От БДЖ съобщиха, че заради епидемията имат спад с 36% на пътуванията и с около около 30 милиона лева на приходите. Въпреки това се инвестира в нови влакове, тъй като средната възраст на подвижния състав в момента е около 30 години.

"За тази година ще има 15 нови локомотива, които ще обслужват основно дългите направления и всъщност от следващите 3 г., от 22-ра, до 24-та година, всяка година ще има поетапно подновяване на подвижния състав, с нови вагон, нови мотриси, така че в края на 24 г. над 50% от подвижния състав ще бъде изцяло подновен", каза Григори Григоров, председател на борда "Холдинг-БДЖ".

Очаква се до 2024 година над 50% от подвижния състав на БДЖ да бъде подновен

От компания железопътна инфраструктура съобщиха, че след модернизацията на гарите Подуяне, Искър, Казичене и Стара Загора, започва ремонт на гарите в Айтос, Ямбол, Шумен и Септември.

"С тези проекти ще приключим участъка от София и Бургас и ще предадем нов облик на железопътната инфраструктура. Гарата е мястото, където пътникът вижда визията на ЖП транспорта. Ние осигуряваме безпрепятствена достъпна среда за лица с намалена подвижност. Изключително добра информираност и не на последно място - комфорт на пътника", каза Красимир Папукчийски - генерален директор на ДП НКЖИ.

Над 500 км. жп линни са модернизирани за движение на влакове със 160 км/час. До 3 г. ще приключи и модернизацията на участъка София-Септември, след което до Бургас с железница ще се стига само за 3 часа и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев ще се бие в Танзания?
Кубрат Пулев ще се бие в Танзания?
Нови мерки в Европа заради COVID-19
Нови мерки в Европа заради COVID-19