НОВИНИ

Окончателно: Специален прокурор ще разследва обвинител №1

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:51, 29.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентът прие окончателно предложените от управляващите законови промени за прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Темата за търсенето на наказателна отговорност от главния прокурор стои пред страната ни от есента на 2009 година. Тогава по делото "Колеви срещу България" Европейският съд по правата на човека задължи страната ни да въведе процедура за разследване на обвинител номер едно.

В пленарна зала само депутати от БСП критикуваха предложенията за създаването на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Опозицията се противопостави остро на предложението този прокурор да може да възлага част от действията по разследването на следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

"Тази нова фигура, която се въвежда със сега разглеждания законопроект е ненужна, неразбираема, а вече можем да твърдим и няма да бъде ефективна", каза зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков.

Парламентът обаче прие предложението на управляващите - прокурорът, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници да има мандат от пет години. Кандидатури за поста да издигат поне шестима членове на пленума на Висшия съдебен съвет.

Възможността за самономиниране на кандидати също е предвидена в закона. Изборът ще се извършва с т.н. "особено мнозинство" от мининум 15 члена на Висшия съдебен съвет.

"Трябва да се въведе, за да се изпълнят и направените препоръки към на от страна на нашите европейски партньори и от друга страна да се отговори на обществените очаквания", каза заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Народното събрание прие още прокурорът - разследващ главния прокурор и неговите заместници да не бъде подчинен на разпоредбите за методическо ръководство и надзор от страна на обвинител номер 1.

Отказът за образуване на наказателно производство ще подлежи на контрол пред Специализирания съд и Апелативния специализиран съд.

До три месеца след приемането на Закона ВСС ще трябва да избере прокурор по разследването срещу главния прокурор и неговите заместници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи отстрани Специя на Гълъбинов за Купата
Наполи отстрани Специя на Гълъбинов за Купата
Цветана Пиронкова ще играе на "Yarra Valley Classic"
Цветана Пиронкова ще играе на "Yarra Valley Classic"