Доц. Любомир Киров: Ако искате ваксина, не чакайте личният лекар да ви покани

от БНТ
08:23, 29.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Семейните лекари извършваме над 90 и повече процента от имунизацията в България. От наша страна нещата са налице организационно. Оттук нататък топката е в ръцете на нашите пациенти. Нека тези, които желаят да се ваксинират, да ни се обадят, да не чакат някой да ги покани, да ги търси, това е изключително трудно и не е ефективно.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Според него, ще е най-добре и най-удобно личните лекари да правят тази ваксина. По думите му, тя не изисква толкова специални условия за съхранение и лекарите разполагат с хладилници.

Започва записването при лични лекари на желаещите ваксиниране

Срок няма. Тези списъци бяха една преувеличена мярка - заяви доцентът. И уточни, че те са за улеснение на лекарите, за да се ориентират и да знаят как да си организират практиката.

"Бройката, която ориентировъчно събираме, ще ни помогне за логистиката - този общ брой ваксини да бъдат доставени в близост до нашите амбулатории", допълни доц. Киров.

Всеки, който желае, ще бъде ваксиниран съобразно съответните количества. Те няма да се делят. Не е задължително ваксината да я направи личният лекар, ако пациентът не живее в същото населено място. Но той трябва да е здравно осигурен. Стига да я има налична, пациентът може сам да избере каква ваксина да му се сложи. Доцентът не вярва да има лекари, които не могат да направят организация за имунизирането, защото те се занимават с това отдавна.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как ще протекат изборите по време на пандемия - дискутират ГЕРБ и БСП
Как ще протекат изборите по време на пандемия - дискутират ГЕРБ и БСП
Най-големият айсберг в света е на път да се разпадне
Най-големият айсберг в света е на път да се разпадне