Опасността от лавини остава: Събота и неделя не излизайте в планината

от БНТ
07:28, 29.01.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

В събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина.

Това предупреди в "Денят започва" Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

"Движението дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", каза той.

За момента обстановката е спокойна, няма инциденти. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

"Най-вероятно сноубордист, спускащ се по съседния улей, е предизвикал лавината в Рила. Никой не може да каже кога ще паднат съседните склонове, а на кадрите ясно се вижда, че се е отцепила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите и това, че е паднала част от лавината, в никакъв случай не прави склоновете по-безопасни. Като цяло, просто си е игра на тото", обясни Тотев.

Лавина е паднала над хижа „Рилски езера“, няма пострадали

Дежурният от Планинската спасителна служба уточни, че това е едно от местата, предпочитани за фрийрайд. Но предупреди, че там има няколко трагични инцидента със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

За момента в Планинската спасителна служба не се предизвикват нарочно лавини. Това е практика, установена в много алпийски стани. Има различни методи за това, обясни Тотев.

"На места ги гърмят с взривни вещества, на места има специално изградени съоръжения, които предизвикват лавината чрез сгъстен въздух. Има специални служби, които се занимават само с лавини в алпийските страни, и те преценяват кога трябва да се гръмне една лавина", допълни Тотев.

Планинарската подготовка се учи с години и това е нещото, което може да спаси човешкия живот. Зимата човек трябва да разполага с повече дрехи, с добре подготвен маршрут, с добре прегледана прогноза за времето, също и с добър план за връщане, защото много често хората пренебрегват условията, искайки да стигнат целта, която са си набелязали.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Около 150 човека в Пловдив вече са се записали за ваксина срещу COVID-19
Около 150 човека в Пловдив вече са се записали за ваксина срещу COVID-19
Отворени за движение са повечето пътища в Добричка област
Отворени за движение са повечето пътища в Добричка област