Опасност от лавини и в следващите няколко дни

от БНТ
10:01, 26.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Специалисти по планинските спортове предупреждават любителите на планината за сериозни рискове, които могат да се появят във връзка с очакваните снеговалежи и силен вятър.

Според Красимир Стоянов от Българската лавинна асоциация особено опасни са рязката смяна на температурите тези дни и вятърът, който пренася снежни маси. Той наслагва огромни количества сняг под билата и е предпоставка за лавини. С голямо внимание да се подхожда към планинските улеи, които привличат фрийрайдърите. Препоръката към тях е да не са сами, да ползват безопасни маршрути и винаги да бъдат със зареден телефон. Това важи и за другите планинари.

Планините Пирин и Рила са най-лавиноопасни, а началото на улеите са невралгичните точки, тъй като там се натрупва сняг. Следите от преминал човек не дават надеждна информация за лавинна безопасност.

ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

Доц. Момчил Панайотов, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил, изтъкна във връзка с нещастния случай с младия фрийрайдър, че от асоциацията са публикували предупреждения за риск от лавини още от миналия вторник. Той подчерта значението на теоретичната подготовка.

Необходимо е не само добро оборудване, но и образоване в тази насока на всички, които навлизат дълбоко в планината. Има книги, филми, курсове по лавинна безопасност, каза Панайотов.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Брюксел иска от “Астра Зенека” подробни планове за доставките
Брюксел иска от “Астра Зенека” подробни планове за доставките
Мъж загина при пожар в Бургас
Мъж загина при пожар в Бургас