НОВИНИ

Спирка "Оригами" в столичия кв. "Дианабад" ще бъде върната на място

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 26.01.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Преди няколко дни емблематична автобусна спирка беше премахната от район Изгрев. Става въпрос за спирка „Оригами“, която е проектирана преди повече от 50 години от арх. Любомир Шинков.

Последната реставрация на спирката е била през 2011 година. Арх. Делчо Делчев е един от организаторите на реставрацията тогава. Пред БНТ той обясни, че спирката е била с уникален дизайн и се е изучавала като един от добрите примери. Реставрацията е отнела един ден.

"Проблемът не е само тази спирка. Необходимо е всички елементи на градския дизайн да имат системна поддръжка", смята архитектът.

Спирката ще бъде реставрирана и върната на мястото ѝ, увери кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Той обясни, че винаги е апелирал за запазване на подобен тип емблематични места.

Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност разказа, че премахването е било необходимо, тъй като спирката е била опасна. Първоначалният оглед е показал, че няма как да бъде реставрирана. В момента се подготвя проект с нови материали, с нов фундамент, за да бъде върната обратно.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкопан е пътят между Симитли и Разлог при Градево
Подкопан е пътят между Симитли и Разлог при Градево
Националният омбудсман: Тази година не трябва да има матури за 4-ти и 10-и клас
Националният омбудсман: Тази година не трябва да има матури за 4-ти и 10-и клас