Националният омбудсман: Тази година не трябва да има матури за 4-ти и 10-и клас

от БНТ
08:41, 26.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Образование
Слушай новината

Диана Ковачева подкрепя исканията на ученици и родители матурите за 4-ти и 10-и клас да бъдат отменени, стана ясно от разговора с националния омбудсман в студиото на "Денят започва".

Ковачева приема аргументите, че поради онлайн обучението децата не се чувстват достатъчно подготвени, за да проявят най-добрите знания, които са придобили.

"Още повече, че матурите за 10-и клас в момента са върху материала от 9-и и 10-и клас. Онлайн обучението беше в по-голямата част от времето. Ненужен риск се създава със събирането на малко деца от 4-ти клас, на по-големи деца от 10-и клас, още повече, че за самите деца нищо не следва от тези матури."

Според Ковачева и двата проблема - за подготовката на учениците и за здравния риск са еднакво важни. Тези матури на практика оценяват учителите, училището, системата, а не толкова учениците. Що се отнася до онлайн обучението, вече са ясни дефицитите на това обучение. Имаше проблеми с достъпа до интернет, устройствата бяха недостатъчно, налице е дигитално изключване на много деца. Тя огласи и жалби за разделяне на децата в паралелки с отлични резултати, със средни резултати и със слаби резултати, което е недопустимо.

Ковачева коментира и матурите за 7-и и за 12-и клас. Вероятно ще отпадне част от материала, който ще бъде включен в тези матури. За начина на тяхното провеждане, по думите ѝ, е трябвало също добре да се помисли още през лятото.

Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас на училище от 4 февруари

"Отново имаме паралелна подготовка, извън училището. Самите училища вървят по своята програма. Изпитите за 7-и и за 12-и клас са в много специфичен формат - те са за време. Децата трябва да се готвят по този формат, а училищата като цяло не вървят по този начин на подготовка. Не съм съгласна да се въведат т.нар. интегрирани матури преди да бъде готов самият подход за подготовка."

Националният омбудсман препоръчва да се проведе много сериозна дискусия за провеждането на матурите за 7-и и за 12-и клас.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спирка "Оригами" в столичия кв. "Дианабад" ще бъде върната на място
Спирка "Оригами" в столичия кв. "Дианабад" ще бъде върната на място
Емил Димитров: Държавата даде 3 пъти пари за сметищата, някои кметове се забавиха
Емил Димитров: Държавата даде 3 пъти пари за сметищата, някои кметове се забавиха