ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:00, 25.01.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Подценяване на условията в планината. Това е основната причина за смъртта на 18-годишния скиор, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка в посока хижа Бъндерица.

И днес времето ще бъде ветровито, със снеговалеж и лавинната обстановка продължава да бъде опасна за скиорите, съобщи Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК.

В 11.28 ч. вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите се озовават на място за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса, допълни той.

Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси, допълни той.

Районът е забранен за фрийрайд и подобни дейности, категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фрийрайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там, категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж. Не препоръчвам излизането извън маркираните писти, каза в заключение планинският спасител.

Загиналият в Пирин е 18-годишният национален състезател по фрийрайд Борислав Гарибов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В село Аврен местната власт плаща таксите на всички студенти
В село Аврен местната власт плаща таксите на всички студенти
Липса на тротоари създава риск за пешеходците в Горубляне
Липса на тротоари създава риск за пешеходците в Горубляне