НОВИНИ

Лавина в Пирин погуби национален състезател по фриирайд

Снимка: freerideteambg
bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 24.01.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Регионални
Слушай новината

18-годишен младеж, национален състезател по фриирайд, каране извън пистите, загина, затрупан от лавина в Пирин. Трагедията е станала днес около обяд в района на местността "Бъндерица".

Планинските спасители открили момчето 5 минути след подаването на сигнала, но той вече бил мъртъв.

Фаталният инцидент е станал в подножието на Пирин. Група скиори са излезли извън маркираните писти. По време на спускането по един от улеите на връх Тодорка, ги застига лавина, в която попада и загиналият младеж. Благодарение на екипировката за лавинна безопасност, която скиорът носил в себе си, приятелите му го намират веднага. За жалост обаче и това не успяло да помогне и момчето починало на място.

Загиналият младеж е карал в група, в която бил и треньорът му. Бил е напълно запознат с опасностите в планината и е притежавал цялата необходима екипировка.

"За съжаление планината все още една жертва. Не искам да коментирам в детайли въпросният инцидент, просто ще кажа, че момчето беше с всички лични предпазни средства като аербег раница, лавинен уред, предавател и всичко, което се носи в зимната планина, но дори и те не успяват в много случаи да спасят живота", каза планинският спасител Атанас Уков.

При повличането от лавината презрамките на аербег раницата на младежа се късат и това е само една от причините, поради която той не успява да се спаси. Улеите на връх Тодорка привличат търсачите на силни усещания.

"За съжаление, случват се често такива работи и дори да се измисли закон за това нещо, не мисля, че ще има голяма успеваемост, понеже хората, които обичат този тип фрийрайд, са много", каза Мирослав Златаров.

От Българската лавинна асоциация постоянно предупреждават, че точно тази местност е една от най-опасните.

"Проблем тук на курорта Банско особено е, че има адски лесен достъп до комплексен и сложен лавиноопасен терен, до който много лесно се стига. В момента трябва да сте изключително внимателни, защото днес цял ден духа изключително силен вятър, ние вчера издадохме предупреждение. Вятърът прави така наречените снежни дъски, които се отключват изключително лесно и предизвикват всъщност както видяхме инциденти, затова изключително умно подхождайте", съветва председателят на Българската лавинна асоциация Росица Михайлова.

От Планинската спасителна служба отново съветват скиорите да не подценяват планината и да практикуват зимни спортове само в обозначените за целта зони.

Автор: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети опит за подкуп на полицай в рамките на 24 часа
Трети опит за подкуп на полицай в рамките на 24 часа
Байерн се разправи и с Шалке
Байерн се разправи и с Шалке