НОВИНИ

ЕС ще застави доставчиците на ваксини да спазят договорите си

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:11, 24.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Европа
Слушай новината

След като от "Пфайзер", а след това и от "Астра Зенека" обявиха временно намаляване на количествата от доставките си на ваксини - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Евросъюзът ще застави доставчиците на ваксини да спазят договорите си с всички законни средства.

Италианският премиер Джузепе Конте определи забавянето на доставките като неприемливо, защото застрашава цялата ваксинационна програма на страната.

Председателят на Европейския съвет заяви, че Съюзът ще изиска прозрачност от производителите на ваксини по причините, наложили забавянето на доставките за Европа. Първото съобщение дойде от компанията "Пфайзер", която се позова на необходимостта от промени в производството с цел неговото ускоряване. Последва аналогично съобщение и от "Астра Зенека" с обяснение за производствен проблем.

"Виждаме, че трябва да запретнем ръкави и да се борим за яснота по причините, поради които са обявени закъснения. Ударихме с юмрук по масата и обявеното отлагане на доставките с няколко седмици се превърна в забавяне, а не отлагане", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Имунизираните в Италия са паднали до 20-25 хиляди на ден при около 90 хиляди преди две седмици. Рим предупреди за нарушаване на договорите, сключени доброволно от компаниите-производителки с Европейската комисия.

Тази седмица страната е получила от "Пфайзер" 29 процента по-малко ваксини от планираното - спадат за другата седмица се очаква да е 20 на сто. Закъсненията, обявени от "Астра Зенека", са още по-тревожни, посочи премиерът Конте.

През първото тримесечие Италия ще получи едва 3,4 милиона дози от този препарат вместо 8 милиона, ако се потвърди 60-процентното намаление.

Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе по препарата на "Астра Зенека" на 29 януари и Рим ще преработи ваксинационната си програма след това, обявиха италианските здравни власти. Досега в Италия са поставени малко над милион и 300 хиляди инжекции, над 40 хиляди са получили и втора доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарят на Марадона е фалшифицирал подписа му на медицински документи
Лекарят на Марадона е фалшифицирал подписа му на медицински документи
Арестуваха за нерегламентирано парти собственик на заведение в Костандово
Арестуваха за нерегламентирано парти собственик на заведение в Костандово