НОВИНИ

78% от учителите в Пловдив вече са тествани за коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 25.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

78% от учителите в Пловдив си направиха безплатни антигенни тестове. Под 0,2 процента са положителните резултати.

Първо в Града под тепетата в началото на миналата седмица медицинските сестри в училищата започнаха да изследват преподаватели и непедагогически персонал.

За разлика от Пловдив на други места в страната нагласите за проверка на здравния статус са около 40%. В Бургас тестовете започват от днес.

След приключване на тестването в Пловдив стана ясно, че 78 на сто от близо 3000 учители в 53 общински училища са изследвани.

Резултатите са много обнадеждаващи, ако може така да се каже, защото от всичките 2220 учители само при четирима от тях тестът е бил положителен, каза Донка Щилянова – началник отдел "Образование" в Община Пловдив.

Преподавателите са от различни пловдивски училища и са поставени под карантина. Следващата седмица продължават тестовете на непедагогическия персонал.

От възстановяване на присъствената форма за най-малките учениците от началото на годината само един клас е поставен под карантина, заради заразен преподавател.

В бургаските училища от понеделник по предварително изготвен график също ще започне вземането на проби за тест. В Иновативното училище в Бургас по-голямата част от преподавателите са млади и не попадат в рисковата възраст. Въпреки това сред тях има желаещи да се ваксинират. Има и преподаватели с резерви.

Колкото повече хора ваксинирани има, толкова по-спокойно ще работим, няма да се страхуваме и да се надяваме скоро всичко да отмине, каза Василия Василева, преподавател в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" – Бургас.

Бих се тествала, но за поставяне на ваксина съм категорично против. Но предвид това, че тази ваксина не е достатъчно изпитана, за мен по-голям риск представлява поставянето й, отколкото това да я пропусна, каза Даниела Каракушева, преподавател в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" - Бургас.

Общият брой на всички преподаватели в Бургаска област е около 6000. От тях желание да бъдат изследвани с антигенни тестове са изявили едва 30%.

От просветното министерство съобщиха за БНТ, че между 40 и 50% от учителите в страната са склонни да си направят тест, с който да се установи дали в момента са заразени с коронавирус.

Най- голям е процентът на желаещите в Благоевград и Силистра. На другия полюс са в Русе и Ловеч.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тишината в Помпей (Снимки)
Тишината в Помпей (Снимки)
Каква е организацията за масово тестване на учителите в Благоевград
Каква е организацията за масово тестване на учителите в Благоевград