НОВИНИ

Европейската агенция по лекарствата се произнася за ваксината на "Астра Зенека"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:42, 29.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ескалира ли напрежението по оста Брюксел-Лондон и фармацевтичната компания "Астра Зенека"? Договорът с "Астра Зенека" има "обвързващи" клаузи - това каза пред германско радио председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен. Очаква се днес комисията да представи механизъм за контрол върху доставките на ваксини, а Европейската агенция да излезе с решение за препарата на "Астра Зенека".

"Астра Зенека" изрично ни увери, че никакви други задължения няма да попречат заложеното в договора да бъде изпълнено, каза председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен. По думите й споразумението е "кристално ясно". Това противоречи на думите на изпълнителния директор на англо-шведската компания Паскал Сорио, според когото в договора няма специфични указания за датите на доставка. До ескалация на напрежението се стигна, след като в британски медии се появи информация, че "Астра Зенека" ще изпълни заявките си към Великобритания, но отлага тези за ЕС, като посочва по-късна дата за подписване на договора. Фон дер Лайен заяви, че редактирана версия на документа, сключен между ЕС и фармацевтичната компания, ще бъде публикуван по-късно днес.

Следобед Европейската агенция се очаква да разреши използването на ваксината на "Астра Зенека", която по договор трябва да достави за ЕС 300 милиона дози. Стана ясно, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел може да прибегне до активиране на клаузи за извънредни ситуации от договорите на Европейския съюз заради недостига на ваксини. В опит да реши казуса, Еврокомисията ще представи днес механизъм за предварително уведомяване и разрешение при износ на ваксини срещу COVID-19 от Евросъюза.

Недостигът на препарати вече се отразява - във Франция, вече 2-ра седмица отлагат поставянето на първите дози на желаещи. Германия отложи началото на масовата имунизация за 8 февруари. А своята 1-ва доза ваксина получи генералният секретар на ООН - Антониу Гутериш.

"Изключително съм благодарен на Ню Йорк и на хората от това училище в Бронкс за ваксината, която току-що ми беше сложена. И искам да кажа колко важно е за всички, навсякъде, да се ваксинират. Призивът ми към всички е да се възползвате от възможността, която имате, и да се имунизирате колкото се може по-скоро", каза Гутериш.

Междувременно от американската компания "Новавакс" заявиха, че препаратът, който те разработват, показва 89,3% ефективност в борбата срещу опасния щам. Поредната ваксина е в третата фаза на изпитание, в която участват 15 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредни протести срещу забраната за аборти в Полша, има задържани
Поредни протести срещу забраната за аборти в Полша, има задържани
От днес в България се влиза само с отрицателен PCR тест
От днес в България се влиза само с отрицателен PCR тест