Брюксел иска да направи договора с "Астра Зенека" публичен

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:47, 27.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия иска да направи договора с фармацевтичната компания "Астра Зенека" публичен. Спорът между Брюксел и компанията заради невъзможността да бъдат доставени обещаните на ЕС количества ваксини срещу Ковид-19 се изостри.

Най-напред беше съобщено, че разговори между двете страни днес няма да има, но по-късно стана ясно, че преговорите все пак ще продължат тази вечер на среща между представители на фармацевтичния гигант, Еврокомисията и държавите-членки.

"В договора с Европейската комисия няма обвързваща клауза за задължителна доставка на определени количестви ваксини за Европейския съюз, а обещание да направим всичко по силите си, за да изпълним поръчките". Това казва днес в интервю за няколко европейски медии
изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио.

Според него Великобритания е подписала договор за доставка на ваксини по-рано от
европейските държави и затова британците първи трябва да получат заявените количества.

Европейската комисия обаче не е съгласна с тълкуването на Сорио.
Брюксел очаква фирмата да достави договорените за европейски държави
количества навреме.

"Позицията, че компанията не е задължена да достави ваксините, защото споразумението не я задължава, а изисква от нея да направи всичко по силите си, не е нито коректно, нито приемливо за нас. Ние подписахме рамково споразумение за продукт, който тогава не съществуваше и който
все още не е одобрен. Подписахме го именно затова, за да сме сигурни, че компанията ще гарантира производството на ваксината предварително, за да могат доставките на определени количества да бъдат направени в деня, в който ваксината бъде одобрена", каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

ЕК смята, че невъзможността да да се доставят договорените количества нарушава духа на договора. Брюксел също така не приема и логиката, че Великобритания трябва да получи първа ваксини, защото по-рано е подписала договор.

"Този принцип може и да важи за кварталните месарници, но не и в договори и в никакъв случай в нашия договор. В него няма клауза за преференциалност, нито се дава предимство на производствените мощности във Великобритания или ЕС", каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Еврокомисията иска да направи договора с фирмата публичен. Брюксел настоява, че има право да получи всички заявени дози, още повече, че е инвестирал 336 милиона евро предварително, именно за да гарантира доставките. Някои държави като Италия вече заплашиха, че ще заведат
дела.

От ЕК обаче искат да се разберат с компанията извън съдебната зала, защото делата ще се проточат с месеци, а може и години, а ваксините са необходими за държавите в ЕС сега.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ваксини с микрочип и кой измисли Ковид: Бил Гейтс за конспиративните теории
Ваксини с микрочип и кой измисли Ковид: Бил Гейтс за конспиративните теории
Нови победи за Калин и Юлия Златкови в Боровец
Нови победи за Калин и Юлия Златкови в Боровец