НОВИНИ

Не е ясно кога ще пуснат метрото при станция "Хаджи Димитър"

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 27.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Неочаквано високи подземни води и плаващи пясъци са основната причина за спирането на третата линия на метрото миналата седмица. Това обявиха днес от столичния Метрополитен. Кога обаче ще бъде отстранен проблемът и станция "Хаджи Димитър" отново ще бъде пусната, все още не е ясно.

Максималното повишаване на подземните води в района на станция "Хаджи Димитър", предвидено в геоложките проучвания на участъка, е 5 метра под нивото на терена. Проливните валежи отпреди седмица обаче оборват това предвиждане:

"Нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия в района е била наводнена и буквално подземните води са били на нивото на терена", каза инж. Стоян Братоев от Метрополитен София.

Друг проблем е, че в геоложките проучвания не са засечени плаващи пясъци, които също са усложнили ситуацията при обилните валежи. Проучванията, както изискват нормативите, са правени през 50 метра:

"Но тази зона около 10-тина метра, където се очертава тази леща от плаващ пясък, просто тя не е попаднала в тези 50 метра", каза инж. Стоян Братоев от Метрополитен София.

В резултат на високите води хидроизолацията в участъка е притиснала подложния бетон от вътрешната облицовка и това е довело до повдигане на релсовия път. За да не се стига до тази ситуация отново, в момента ремонтът се прави по нов проект, в който са предвидени подпочвени води на нивото на терена.

"За съжаление работата върви бавно, защото трябва много да се внимава и на този етап не може да се даде някакъв конкретен срок за отстраняване на проблема", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Разходите по ремонта, както и пропуснатите ползи, ще бъдат за сметка на фимрата, изпълнител на проекта.

Автор: Гергана Гайдарова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тухел: Нямам търпение да стана част от най-вълнуващия шампионат
Тухел: Нямам търпение да стана част от най-вълнуващия шампионат
Тенисистите с COVID-19 намаляха преди Australian Open
Тенисистите с COVID-19 намаляха преди Australian Open