НОВИНИ

Европа затяга мерките заради новите, по-заразни форми на COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:34, 28.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заради новите, по-заразни форми на COVID-19, Европа затяга мерките. Дания удължи настоящите ограничения с три седмици до 28 февруари. От полунощ Норвегия затваря границите си за всички чужденци. Германия подготвя забрана за идващи от Великобритания, Португалия, Бразилия и Република Южна Африка.

ФРАНЦИЯ

По-строгият вечерен час, въведен този месец във Франция не дава резултат срещу разпространението на новите щамове на коронавируса, заяви здравният министър Оливие Веран.

Той отчете нарастващ натиск над здравната система и посочи, че около 60% от леглата в интензивните отделения в страната са заети от пациенти с коронавирус. Не е изключен трансфер на пациенти между отделни райони.

Броят на заразените с британския щам във Франция е нараснал от 500 на ден в началото на януари до 2 000 сега. Разглеждаме новите щамове като нови вируси, посочи Оливие Веран.

Искаме да избегнем епидемия в епидемията. Тя още не е достатъчно видима във Франция, но всичко ни кара да мислим, че ще стане реалност много бързо и ще удари много силно, ако не вземем мерки.

ГЕРМАНИЯ

Германия планира забрана за влизане от страни с високи равнища на новите щамове и ще действа сама дори и без общо решение на Евросъюза. Това заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер на виртуална среща с колегите си от общността. Той добави, че мерките на Берлин няма да засегнат транспорта на стоки и медицинско оборудване.

Искаме много жертви от нашите граждани с ежедневните ограничения. Ще бъде трудно да им обясним суровите мерки като затваряне на училища и пансиони, като в същото време не правим необходимото срещу навлизането на силно заразни вируси от чужбина.

БЕЛГИЯ

Белгия вече забрани на гражданите си да почиват в чужбина до месец март, но другите страни-членки отхвърлят радикални мерки като забрана за пътуване или влизане.

До началото на март в страната новият британски щам вероятно ще стане доминантен с 90% от всички новозаразени, прогнозират учени, които съветват правителството в Брюксел.

ПОРТУГАЛИЯ

Португалия връща граничния контрол с Испания и от неделя ще ограничи пътуванията на свои граждани в чужбина за 15 дни.

Междувременно броят на заразените на планетата надхвърли 100 милиона, смъртните случаи вече са над 2 милиона и 150 хиляди, отчете СЗО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ първа засне магически момент от "Принцесата на цирка"
БНТ първа засне магически момент от "Принцесата на цирка"
"Британският" щам на COVID-19 вече е в Република Северна Македония
"Британският" щам на COVID-19 вече е в Република Северна Македония