Специално: Каква е връзката на Байдън с България - спомени на Петър Стоянов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:32, 28.01.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След една историческа за страната ни визита в София през 1999 г, американският президент Джо Байдън, тогава сенатор, става най-горещият застъпник за членството на България в НАТО. За визитата и ключовото й значение за страната ни и за целия Балкански регион, разказа пред Ирина Цонева президентът Петър Стоянов.

На 1 септември 1999 г. сенатор Джоузеф Байдън идва в България в ролята си на представител на комитета по международни отношения на Сената на САЩ. Среща се с президента Петър Стоянов, с външния министър Надежда Михайлова и с депутати.

БНТ: Той е пратен от президента Бил Клинтън в България. Защо, как се стигна до тази среща?

Петър Стоянов-президент на Република България /1997-2002г.: Защото само след месец и половина беше първото в историята исторческо посещение на американски президент унас. И Бил Клинтън от трибуната на "Александър Невски" се обърна към света и каза България е приятел на Западния свят -инвестирайте в България.Тези думи на Клинтън прозвучаха и в америка и в Европа и до много голяма степен отвориха пътя на България в НАТО и ЕС.

В София Джо Байдън казва, че "страната ни е постигнала феноменален напредък след разпадането на бившия Съветски съюз". Благодари за сериозната, по думите му, подкрепа, която правителството ни е оказало на Съединените щати за Косово. От разговора си тогава с Байдън, Петър Стоянов си спомня преди всичко педантичната му осведоменост за България и Балканите.

Петър Стоянов-президент на Република България 1997-2002г.: И на второ място неговото много ясно схващане за ролята, която Балканите ще играят в бъдещата подредба на Eвропа в известен смисъл и на света. По онова време бивша Югославия беше разкъсана от конфликти и войни. В центъра на вниманието бяха Чехия, Полша и Унгария и всички бяха забравили за нашия ъгъл.

Историята показва, че след тази визита у нас Джо Байдън става най-горещият застъпник на членството на България в НАТО

Петър Стоянов-президент на Република България 1997-2002г.: Нескромно е да кажа ,че ние сме обърнали неговите нагласи .Той дойде с такава нагласа.

По онова време по думите на президента Стоянов, България е все още почти неизвестна за Запада, а и за САЩ. Затова и желанието му е страната ни да влезе в полезрението на света като цяло

Петър Стоянов-президент на Република България 1997-2002г.: Искахме да има и съвет за стратегически инвестиции, беше много важно американските инвеститори да се престрашат и да дойдат тук и България да влезе в новинарския поток, тоест там да имаме наше лоби, което да работи за специфичните ни интереси.

Всичко това става факт и благодарение на благосклонното и приятелско отношение на президента Клинтън, който идва у нас през ноември - два месеца след Байдън.

БНТ: Към днешна дата виждате ли конкретна полза от тези тогавашни срещи за страната ни сега?

Петър Стоянов-президент на Република България 1997-2002г.: Разбира се, дума да няма. Със сигурност Байдън е сред хората, които в най-големи детайли знаят какво се случва на Балканите и в частност в България. Да не говорим, че много важно за един политик от такъв ранг е да има лични впечатления, много важно е да е усетил атмосферата на хората в тази страна, много важно е да се е разходил веднъж в центъра на София, за да добие впечатление, че България всъщност никога освен насилственото ни откъсване след 9-ти септември не е била част от европейската цивилизация.

Затова и по думите на Петър Стоянов избирането на Джо Байдън за президент на САЩ е от ключова важност за България.

Цялото интервю на Ирина Цонева с Петър Стоянов вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слави Ангелов с коментар след първото заседание за побоя срещу него
Слави Ангелов с коментар след първото заседание за побоя срещу него
Петима българи бяха избрани в основните комисии на Европейската тенис федерация
Петима българи бяха избрани в основните комисии на Европейската тенис федерация