НОВИНИ

ЕС ще следи и издава разрешение за износа на ваксини

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:16, 28.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Брюксел сменя тактиката. Евросъюзът ще следи и издава разрешения за износ на ваксините, които се произвеждат в държавите членки, за трети държави. Това става, след като "Астра Зенека" ще достави с 60% по-малко от договорените количества от своята ваксина за 27-те и на фона на съмненията, че дозите са изнесени за други държави.

Надзорът върху износа на ваксини ще се извършва от държавите-членки, в които са заводите за ваксини. Производителите ще трябва да изпращат информация до властите какви количества и за къде искат да изнасят.Държавите ще имат право да решат дали да откажат износа. При спорове може да се намесва и Еврокомисията.

"Ясно е, че за нас е важно да знаем фактическото състояние на трасфера на ваксини, произведени в Европейския съюз към страни извън него. Това е важна първа стъпка, за да можем да реагираме при подобни ситуации", каза Ерик Мамер - говорител на Европейската комисия.

Спорът между Брюксел и "Астра Зенека" продължава. ЕК все още няма яснота какви количества могат да бъдат доставени, ако утре ваксината получи зелената светлина за употреба.

Източници от ЕК обясняват, че Брюксел със сигурност ще разбере къде са отишли ваксините, предназначени за европейските държави. Белгийските власти започнаха проверка в местен завод на фирмата, доклад се очаква в следващите дни.

Същевременно институтът "Робърт Кох" в Германия издаде препоръка, след като бъде одобрена ваксината на "Астра Зенека", да не се използва за хора над 65 години. Причината, че няма достатъчно данни за положителното й действие върху най-възрастните. Във Великобритания обаче няма ограничения в използването й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима българи бяха избрани в основните комисии на Европейската тенис федерация
Петима българи бяха избрани в основните комисии на Европейската тенис федерация
Отвориха пътя за Белмекен. Румяна Нейкова била сред блокираните в базата
Отвориха пътя за Белмекен. Румяна Нейкова била сред блокираните в базата